Kiskorú migránsok terjesztik a kokaint Nyugat-Európában

Nagy Mariann 2024. június 12. 18:15 2024. jún. 12. 18:15

Terrorizált, bántalmazott afrikai migráns-gyerekek ezrei robotolnak már a kokaincsempész-kartellek árusítóiként Nyugat-Európában, tárta fel a brit Guardian. Különösen virágzik a veszélyes drog-piac Nagy-Britanniában, amely a második legnagyobb kokain-fogyasztó ország Európában, tűnik ki a vizsgálatból.

Az Európai Unió statisztikái az mutatják, hogy havonta ezernél több kíséret nélküli kiskorú jut be Nyugat-Európába afrikai országokból, elsősorban Marokkóból és Algériából – és túlnyomó többségüknek ott nyoma vész. Azért is, mert sokan – a közösségi média és a toborzók hamis ígéreteitől elcsábítva és más lehetőség híján – drogterjesztő kartellek kezébe kerülnek. Pontosabban fogságába. A magányos gyerekeket, ha nem akarnak kábítószerek terjesztésére vállalkozni, veréssel, kínzással kényszerítik erre – és akkor is bántalmazásra, nemi erőszakra számíthatnak, ha nem tudják a honfitársaikból álló bandák által előírt mennyiséget eladni a szerekből, elsősorban a kokainból.

Az uniós hatóságok és az Interpol adatai azt mutatják, hogy a nagy kartellek szervezetten, szinte ipari módszerekkel gyűjtik és működtetik a kimeríthetetlen olcsó munkaerőt. A Guardian szerint elsősorban marokkói és algériai kiskorúakat fognak be – nem keveset már jövendő gazdáik emberei csábítják, vagy szállítják hazájukból Európába. A szervezett bűnözői csoportok, köztük a gyerekmunkában leginkább érdekelt marokkói Mocro Maffia központja Amszterdamban van, annak kikötőjén át jut a legtöbb kokain Dél-Amerikából Európába. A svéd, a belga, a holland, a francia és a spanyol rendőrség egybehangzóan arról számol be, hogy kiskorúak százai dolgoznak a kartellek hálózataiban. Különösen nagy szerepük van a gyermek-rabszolgáknak Párizsban és Brüsszelben, ahol nagy a kábítószer forgalom és ahonnan a drogbárók az európai piac ellátását szervezik. Egy drogpiacét, amelynek forgalmát évi 11 milliárd euróra becsülik és amely gyorsan nő tovább. És egyre keményebben lépnek fel a terjesztők kartelljai, amelyek már globalizálódtak: Kolumbiában és más latin-amerikai országokban jelen vannak az európai drog-kereskedő kartellek emberei.

A hatóságoknak igen nehéz a dolguk. A marokkói Mocro Maffia például hírhedt brutalitásáról. A rendőri fellépésre azzal válaszoltak, hogy Belgiumban megfenyegették az igazságügyi minisztert, Hollandiában a trónörökösnőt. És nem csak fenyegetnek: az év elején a banda több tagját ítélték életfogytiglani börtönre gyilkosságaikért.

Belgium gyermekjogi biztosa felszólította a hatóságokat: tegyenek meg sürgősen mindent a bandák megfékezésére, mert az afrikai fiatalkorúak a legsebezhetőbbek Európában.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom