Kiss Andrej: most nem nézi tétlenül a világ, hogy egy nagy ország legyűrjön egy gyengébbet

HírKlikk 2023. szeptember 8. 08:20 2023. szept. 8. 08:20

Oroszország vesztésre áll, bár igaz, hogy mint államot, tisztán katonai erővel legyőzni nem lehet, a földrajzi és egyéb adottságai miatt. De lokális háborúban, mint amilyen az ukrajnai, legyőzhető. Különösen, ha olyan gazdasági és katonai potenciállal áll szemben, mint amilyen a nyugati világé. „Egyébként a Szovjetuniót is gazdaságilag roppantották meg annak idején” – mondta a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában Kiss Andrej Oroszország szakértő.

Mennyi realitása van annak a miniszterelnöki gondolatnak, hogy az ajtón kopogtat a III. világháború? – ezzel a kérdéssel indított Németh Péter műsorvezető, amire Kiss Andrej egyszerűen azt felelte: ilyesmiről nincs szó, majd hozzátette, az az interjú viszont, amiben ez elhangzott, több szempontból is meglepő volt. Többi között azért, mert Orbán Viktor egy olyan amerikai riporterrel beszélgetett, aki megbukott a Fox Newsnál. Ugyanakkor egy kormányfő szavaira mindenkinek illik odafigyelnie, tehát mindenkire hatással van. Az, hogy van-e valóban valós világháborús veszély, mindenki mérlegelheti. Az igazán komoly szakemberek, politikusok viszont ezt így nem merik kijelenteni – mondta Kiss Andrej. 

Az Oroszország szakértő úgy vélte, az tény, hogy egy atom világhatalom - egyre jobban úgy tűnik –, vesztes háborúban áll. Ezért elvileg fennáll az a kockázat, hogy ennek az országnak a nukleáris fegyvereihez olyan is hozzáférhet, akinek nem kellene. Amerikai és nyugat-európai szakértők már modellezték, és arra jutottak, hogy már nincs reális kockázata világháborúnak Putyin oldaláról. Mert érezhetően sokkal óvatosabban bánik ő maga is a világháborús narratívával. Medvegyevnek szokott hajnali posztjaiban felvillanni a nukleáris pokol víziója, illetve az egyik tábornoka említette a napokban egy orosz propaganda műsorban, hogy most olyan helyzet és időpont van a déli fronton, ami egy taktikai atomtöltet felrobbantására alkalmas. A beszélgetőtársak arcán azonban látni lehetett, hogy ez csak szöveg. 

Ha felrobbanna egy kisebb taktikai nukleáris töltet a fronton, akkor 1,5-2 km-es körben minden elpusztulna, a lökéshullám még egy 20 km-es körzetben okozna bajt. Ha ez bekövetkezne, akkor ezt Amerika is a NATO elleni támadásnak értelmezné és azonnali válaszreakciót eredményezne. Ennek következményeit már tudatták az orosz vezetéssel, legalábbis erről szóltak már hírek – emlékeztetett Kiss Andrej.  

Szerinte a világégés elleni recept az, ha be is következne egy ilyen támadás, az amerikaiak és a NATO nem nukleáris válasszal felel, hanem hagyományos fegyverekkel. Ezekből viszont olyanokkal rendelkeznek, amelyekkel pár óra alatt megsemmisíthetnék Oroszországnak teljes Fekete-tengeri flottáját, és az Ukrajna környékén állomásozó összes orosz haderőt. De semmiféle olyan kockázat nincs, amitől most álmatlan éjszakáinknak kellene lenniük – tette hozzá a szakértő, aki szerint nagyobb baj, hogy a magyar miniszterelnök ilyeneket mond. Viszont a jelenlegi hatalom, élén Orbán Viktorral, olyan helyzetbe hozta magát, hogy már nem érdekel senkit, mit mond Magyarország. 

„Nincs súlya, nincs jelentősége, a legfontosabb döntéshozatalokból úgy hagynak ki minket, hogyha vétózni akarunk, átlépnek a vétón, ha valamilyen kifogást emelünk”, csak úgy tesznek mintha meghallgatnák, és teszik, amit akarnak. Ahhoz, hogy hallható legyen a magyar miniszterelnök, ahhoz nagyot kell mondania. Azt, hogy Orbán Viktornak kik a „súgói” a szakértő nem tudja, de azt igen, hogy történelmi tényeket hamis formában, tévedésként emlegetnek, furcsán értelmeznek dolgokat. 

Visszatérve arra, hogy Kiss Andrej szerint Oroszország vesztésre áll, a szakértő rámutatott, hogy mint államot, tisztán katonai erővel legyőzni nem lehet, a földrajzi és egyéb adottságai miatt. De lokális háborúban, mint amilyen az ukrajnai, legyőzhető. Különösen, ha olyan gazdasági és katonai potenciállal áll szemben, mint amilyen a nyugati világé. „Egyébként a Szovjetuniót is gazdaságilag roppantották meg annak idején.”

Az tény, hogy Ukrajna egy hét alatt elbukott volna, de mivel „nem nézte tétlenül a világ, hogy egy gyengébbet egy nagy legyűrjön”, ahogyan ez viszont már jó sokszor megtörtént a világtörténelemben. Igaz, a világ ezt önvédelemből tette, nemcsak az ukránok iránti romantikus szimpátia miatt. Azért, mert Putyin megmondta, hogy a NATO „takarodjon vissza” a régi határok mögé. A szakértő szerint ez azt is jelentette, hogy „mi is szűnjünk meg NATO tagállam lenni”.  

A NATO összefogásban vannak repedések, mint például a magyar kormány? – kérdezte Németh Péter. „Az összeurópai összefogásban nem vagyunk olyan jelentősek, hogy repedésnek fogjanak fel minket, hajszálrepedésnek igen” – felelte Kiss Andrej, majd hozzátette azok a „kockázatok”, amikre Németh Péter gondolhat, a demokrácia alapelveiből fakad. Mert nem nyomják el a különböző véleményeket, amelyeket politikai fórumokon kinyilvánítanak, de a szándék – függetlenül a pártállásoktól – egységes: gátat kell szabni Oroszország terjeszkedésének. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom