Kiszelly Zoltánt nem hagyták az út szélén

Zutyu 2021. február 23. 12:21 2021. feb. 23. 12:21

A politológus 6,9 millióért adhat tanácsokat a propaganda tárcának.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a Hírklikk adatigénylése után nem sokkal hozta nyilvánosságra szerződéslistáját, amely korábban csak júliusig tartalmazta a tavalyi megállapodásaikat. Miután az Átlátszó rendszerén keresztül megkérdeztük, miért nem érhetőek el frissebb adatok, jelezték, kérdéseinkre 45 nap alatt válaszolnak csak, mert a korábbi válaszadás veszélyeztetné a tárca járvány elleni küzdelmét. Viszont a 444 észrevette, hogy ennek ellenére, pénteken frissítették az adataikat. A lap arról írt cikket, hogy Rogán minisztériumától újabb 4 milliárd forintot kapott a Batthyány Lajos Alapítvány, Rogán első munkahelye.

Ebből derült ki, hogy a Rogán-minisztérium újabb egy évre szerződtette Kiszelly Zoltán politológus Gótikus Ház Kft. nevű cégét. Kiszelly januártól decemberig áfa nélkül 6,9 millió forintot kap német nyelvterületekhez kapcsolódó tanácsadásért. Nem ez az első szerződése a Kiszelly-cégnek, a kabinetiroda szerződéslistája szerint 2019 januárjától tavaly december végéig ugyanezen a címen már kapott 13,8 milliót, vagyis akkor 6,9 millió volt az éves megbízási díja. De 2018-ban is volt már egy szerződése, akkor havi nettó 862.500 forint ütötte a markát néhány hónapon át, hogy aztán beálljon ez a szint az évi 6,9 millió forintra.

Két évvel ezelőtti első szerződése kapcsán az Átlátszó így jellemezte Kiszellyt: politológus, a NER mögött/mellett álló értelmiség egyik ikonikus alakja, a kormány-közeli Századvég oktatója, a Kodolányi János Egyetem Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszékének docense, továbbá a közmédia egyik állandó szakértője. Ez utóbbi minőségében független elemzőként szokott érvelni a kormány döntései mellett.