Kockára teszi a postások életét vállalatuk

Németh-Kállai Szilvia 2024. augusztus 31. 14:30 2024. aug. 31. 14:30

Hozza nyilvánosságra a Magyar Posta a Kelebián a hőségben elhunyt postás halála miatt indított belső vizsgálat eredményeit – követeli Jámbor András, a Párbeszéd parlamenti képviselője.  A Magyar Posta mossa kezeit, ők mindent megtesznek, bár kiderült, vannak olyan vezetők, akik nem nagyon törődnek a munkavédelmi szabályokkal és a végrehajtásnál „kisiklanak”. Ezért találkozhatunk 38 fokban is postással az utcán.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, július 17-én a nagy hőségben Kelebián elájult egy kézbesítő postás, akinek túlmelegedett testét a kihívott mentősök csak 43 fokra tudták lehűteni. A 60 éves férfi másnap a kórházban meghalt. A Magyar Posta közleményben tudatta, hogy a postást saját halottjának tekinti és belső vizsgálatot indított halála körülményeinek vizsgálatára. Ez a vizsgálat pedig már bőven több, mint egy hónapja tart. 

Jámbor András párbeszédes országgyűlési képviselő ezért felszólította az állami céget, hozza nyilvánosságra a vizsgálat eredményeit. „Jogunk van tudni, mi történt, és jogunk van tudni, az állam hogyan védi meg a kánikulától a dolgozóit!” – írta közösségi oldalán, amelyben a Szikra Mozgalom a postának címzett nyílt levelét is idézte. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy a munka közben meghalt postásnak „a hírek alapján nem volt olyan egészségügyi problémája, ami indokolhatta volna a történteket”.

A posta közleménye szerint „A Magyar Posta mindent megtesz azért, hogy munkatársai napi feladataikat maximális biztonságban végezhessék és elkerülje a hasonló eseteket. Rendkívüli hőség esetén, illetve a hőségriadó elrendelésekor megkülönböztetett figyelmet fordítunk a munkájukat a szabadban végző kollégákra. Megfelelő mennyiségű védőitalt (hűtött ivóvizet) biztosítunk a számukra, amelyet a kézbesítők magukkal vihetnek a járásukba, illetve szükségleteiknek megfelelően munkájuk közben a munkáltató költségére vásárolhatnak vizet. Emellett kellő pihenőidőt is biztosítunk a számukra.

Kézbesítőink – vezetőjükkel egyeztetve – a megszokottól eltérő időben is kézbesíthetnek, korábban kezdhetik a munkát, amikor még hűvösebb van. Ügyelünk arra, hogy a munkaátszervezések a szolgáltatás teljesítését ne befolyásolják.

A kézbesítőink számára adott továbbá a lehetőség, hogy a tűző nap elől munka közben betérjenek klimatizált közintézményekbe, vállalkozások telephelyeire, irodákba, hűvösebb épületekbe, ez különösen javallott 12-15 óra között. Ilyenkor akár 1-2 órát is szüneteltethetik a munkát a hőség miatt. Ennek elősegítése érdekében belső csatornán közzétesszük azoknak a légkondicionált helyszíneknek az országos listáját, amelyeket bárki, így kollégáink is igénybe vehetnek, és amely elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.”

A Hírklikk megkérdezett egy volt kézbesítőt, aki név nélkül bár, de elmondta, hogy már bő egy éve nem dolgozik az állami cégnél, de amikor még igen, akkor abban a vidéki körzetben, amit ellátott, valóban kaphattak vizet, korábban kezdhették a munkát és adtak nekik baseball sapkát a kánikulában. De olyan légkondicionált közintézmény, vállalkozások telephelyei, irodák, hűvösebb épületek nem voltak, ahová behúzódhattak volna. Inkább igyekezett hamarabb befejezni a munkát. Ahogy mondta, ő még elég jól viseli a hőséget, de kollégái ezt már nem mondhatták el magukról.

Postásunk a szerencsésebbek közé tartozott, vagy tavaly még odafigyeltek a munkatársakra, mert a Postás Szakszervezet gyászhíre alatt sorra panaszkodtak a kommentelők. Volt, aki azt mondta, hogy aznap még vizet sem kaptak és arról sem tudott, hogy a cég számlájára valóban vehet magának. De volt, aki arról írt, hogy náluk a vezetőség úgy döntött, hogy csak 50 foknál vásárolhatnak, addig igyanak csapvizet a postások. 

A szakszervezet megkérdezte a munkáltatót, hogy „a hőségriadó, illetve a jelenlegi és a jövőbeni extrém időjárási viszonyokra tekintettel, milyen további könnyítést tesz a munkavállalók részére” – azonban erre a kérdésükre nem kaptak még választ.

A Postainfón a munkáltató mindig értesíti a viszontagságos időjárásokkal kapcsolatban a kollégákat a vonatkozó szabályok betartására, a védőital biztosítására és felhívják a figyelmet arra is, hogy mindenki vigyázzon magára - mondta a Hírklikknek Tóth Zsuzsanna. A Postás Szakszervezet elnöke szerint, ha a végrehajtásban van kisiklás, és van olyan vezető, aki nem úgy cselekszik, ahogyan kellene, akkor azt helyben kell intézni. „Ha erről kapunk jelzést, akkor azt a munkáltatónak jelezzük is, és közreműködünk abban, hogy a postások a munkavédelmi juttatásokat megkapják” – ígérte a szakember.

Visszatérve a Kelebiában hőgutát kapott postás drámájára, Jámbor András szerint, ami történt „tragédiája a postásnak, családjának, barátainak, közösségének. Tragédiája minden dolgozónak, akiknek naponta kell a kánikulában megfelelő védelem nélkül dolgozni, tragédiája az országnak és tragédiája az egész bolygónak, hiszen tudjuk, a klímaválság folyamatos súlyosbodása miatt egyre gyakrabban kell majd szembenéznünk ilyen esetekkel.” 

Amennyiben tényleg minden, a hőségriadóval kapcsolatos intézkedést betartanak, hogyan fordulhatott ez elő? – kérdezte Jámbor. Ilyenkor kötelességünk felszólalni és minden lehetőséget megragadni arra, hogy megértsük, mi történt, mi az, amivel meg lehetett volna előzni a katasztrófát és mi az, amit tehetünk annak érdekében, hogy soha ne fordulhasson elő ilyen többet – fogalmazott a képviselő. 

Amikor még augusztus végén is hosszan tartó kánikulában dolgozunk, amikor tudjuk, hogy mostantól minden nyár egyre nehezebb lesz, az ilyen vizsgálatokat és annak eredményeit komolyan kell venni, hiszen a Kelebián elhunyt postás esete is rámutat arra, hogy itt tényleg életek forognak kockán! A kormánynak pedig nincs terve a klímaválságra miközben napról-napra dőlnek a melegrekordok, a munkáltatók, főképpen az állami munkáltatók, pedig nem tartják be a hőségriadóra vonatkozó szabályokat – magyarázta Jámbor András, majd hozzátette: a Szikra Mozgalom ezért indított kampányt, és gyűjt aláírásokat a klímavészhelyzet kinyilvánításáért és a megfelelő szabályok meghozataláért, betartásáért, ezért rendeztek megemlékezést az elhunyt postásnak, és ezért íródott a nyílt levél a Magyar Postának. 

 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom