Kocsis Máté Orbán babérjaira tör

Föld S. Péter 2020. november 18. 09:14 2020. nov. 18. 09:14

Nem kell megijedni, a Fidesz frakcióvezetője nem a párt elnökének posztjára pályázik – ki is törnék a nyakát, ha ez idő előtt kiderülne –, egyelőre csak a miniszterelnök retorikai teljesítményének csúcsait ostromolja. Orbán hozta ugyanis divatba a magyar parlamentben, hogy nem arra válaszol, amiről kérdezik. Ha a kormányzati korrupció kerül szóba, azt mondja, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, ha a növekvő szegénység, akkor pedig azt, hogy boldog karácsonyt.

Most, a járvány kapcsán, az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy nem készült fel a vírus második hullámára. Jachtoztak a nyáron, ahelyett, hogy beszerezték volna a szükséges eszközöket, és gondoskodtak volna arról, hogy ezek működtetéséhez legyen elegendő, hozzáértő személyzet.

A feltett kérdésekre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője válaszolt. Pontosabban, nem a kérdésekre válaszolt, pedig, ha úgy érzi, hogy a kormánynak igaza van, megtehette volna, hogy tényekkel cáfolja az őket bíráló állításokat. Hosszan sorolja, hogy mi mindent tettek azért, hogy a vírus minél kevesebb kárt okozzon az általuk gyakran hivatkozott magyar embereknek.

Ám Kocsis frakcióvezető más utat választott. Pánikot kelt az ellenzék, mondta a MIÉP-esből fideszessé lett frakcióvezető: Önök ahelyett, hogy a védekezésben segítettek volna, egész nyáron mást sem tettek, mint áramot loptak és kokainoztak. Ezt tudta válaszolni Kocsis frakcióvezető arra, hogy miért van összeomlóban az egészségügyi rendszer, miért nem készítették fel idejében, miért a kapkodás és a megannyi rögtönzésnek ható, többnyire megkésettnek tűnő intézkedés.

Nem az a baj, hogy Kocsis Máté az ellenzéket ekézi. Szíve joga és még attól sem kell tartania, hogy a szigorú, de igazságtalan Kövér László megvonja tőle a szót. Az igazi probléma, hogy hülyének nézi a választókat, olyan megvezethető ostobáknak, akik nem érdemlik meg, hogy a számukra is fontos kérdésekre valódi válaszokat kapjanak. Egy ma feltett kérdésre ugyanis nem az a válasz, hogy mi volt 14 évvel ezelőtt, hanem el kellene mondani, hogy mit és miért tett most a kormány. Nem légből kapott hazugságokkal traktálni a közvéleményt, nem ki tudja, honnan származó számokkal szédíteni, hanem konkrétan válaszolni a feltett kérdésekre.

Mondhatta volna azt is, hogy boldog karácsonyt, vagy azt, hogy kellemes húsvéti ünnepeket. Az legalább olyan tárgyszerű lett volna, mint az áramlopás, vagy a kokainozás említése.