Kökény Mihály: a nyilatkozatok ellenére, semmi sincs rendben az egészségügyben

HírKlikk 2024. szeptember 20. 08:00 2024. szept. 20. 08:00

Hatalmas szakadék tátong az egészségügy valódi helyzete és a róla szóló hivatalos kommunikáció között. Egyebek között erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter. A legnagyobb baj szerinte az, hogy kiszámíthatatlanság és a Belügyminisztérium felügyelete miatt szinte félkatonai rendszer jellemzi az ágazatot.

Az egészségügyről szóló nyilatkozatok egyre távolabb vannak a valóságtól – kezdte elemzését a szakember. A magyarázatok szakmailag lényegében értékelhetetlenek és mindinkább kiviláglik belőlük, hogy politikai megrendelésre készülnek. De nincs ezen mit csodálkozni, hiszen a miniszterelnök is azt állította, hogy – bár kisebb problémák ugyan mindig vannak, de – lényegében minden rendben van az ágazatban. Kökény Mihály némileg meglepőnek nevezte, hogy amikor Orbán Viktor a kötcsei polgári piknik előtt szóba állt az újságírókkal, hajlandó volt az egészségügyről is beszélni. Annak állapota ugyanis általában ki szokott maradni évértékelő és más beszédeiből. Ezúttal viszont főleg azért emlékezett meg róla, mert le akarta higgasztani a saját híveit. Feltehetően rájött ugyanis, hogy azoknak is vannak tapasztalataik a valós helyzetről és azt nem is tartják kielégítőnek.

„Így azután egyre gyakrabban hangzanak el elképesztően kínos magyarázatok a megmagyarázhatatlanról” – fogalmazott a volt egészségügyi miniszter. Aki a legfőbb bajnak azt tekinti, hogy a koronavírus-válság idején nevezetett félkatonai jogviszony tovább él az egészségügyben, amelyet a Belügyminisztérium felügyel. Sokan emiatt hagyják el a pályát a szakemberek közül, aki pedig marad, egyre rosszabb kedvvel és körülmények között kénytelen dolgozni. Kiszámíthatatlanság jellemzi a szakmát és az, hogy az orvosokat és a szakdolgozókat egyik napról a másikra akár át is vezényelhetik egy másik munkahelyre, tovább növelte a bizonytalanságot. Az ügyeleti rendszer átalakítása – központosítása – is még inkább rontott a helyzeten.

Az utóbbi több mint 14 évből sikeresnek csak a digitalizáció bevezetését, az elektronikai rendszer fejlesztését tartja a volt egészségügyi miniszter. Gondot viszont annál többet lát. Közülük első helyen említette, hogy a rendészeti miniszter felügyeli az egészségügyet, miközben minden téren a centralizáció felé haladnak. Hasonlóan probléma, hogy az utóbbi években jóval kevesebb pénz jut fejlesztésre, mint korábban. Mindez oda vezetett, hogy az uniós tagállamok között Magyarország az egészségügy szinte minden területén a sereghajtók közé került – mondta Kökény Mihály.    

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom