Komáromi: 260 ember halálát nem lehet szőnyeg alá söpörni!

Kardos Ernő 2020. július 18. 05:01 2020. júl. 18. 05:01

Megdöbbentő hírt hozott nyilvánosságra Karácsony Gergely. A főpolgármestert az országos tiszti főorvos, Müller Cecília arról tájékoztatta, hogy több mint ezer ember kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust Magyarországon. Vagyis ezer ember, aki gyógyulni ment a kórházba, éppen ott fertőződött meg. A halálos áldozatok fele, tehát 260 ember, ugyancsak az egészségügyi intézményekben elkapott vírusfertőzés miatt vesztette el az életét. Karácsony szerint, világossá vált, hogy a járvány megfékezése nem az egészségügyi rendszer működése miatt, hanem annak ellenére következett be. A főpolgármester bejelentése után, Komáromi Zoltán azonnal lemondásra szólította fel Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, mert őt teszi felelőssé a koronavírus-fertőzés kórházi terjedéséért.

– A Fidesz csak annyit reagált a Kásler minisztert lemondató tájékoztatójára, hogy a baloldal nem szavazta meg a védekezéshez szükséges jogszabályokat. Mit szól hozzá?

– Nevetségesnek tartom, szégyellhetnék magukat! A kórházi fertőzések száma már a világjárvány előtt évekkel is, esztendők óta, meredeken emelkedik a magyar kórházakban. Évente már több százan nem abban a betegségben halnak meg, ami miatt bekerültek az egészségügyi intézményekbe, hanem kórházi fertőzésekben. Mint magától Müller Cecíliától megtudhattuk: Kásler úr továbbra sem foglalkozik a kórházi fertőzésekkel, ezért lett vírusos ezer gyógykezelésre váró beteg, s közülük sajnos 260 meg is halt. Ennek a szörnyűségnek semmi köze a baloldalhoz, ez kizárólag a miniszter felelőssége.  Ahelyett, hogy alkoholos fertőtlenítő alkalmazására kötelezné a kórházakat, hazaküldi a betegeket a kórtermekből. Ez kérem, botrány! Kásler a továbbiakban nem irányíthatja az egészségügyet, elvesztette minden maradék hitelét!

– Persze az idősotthonokban is elég sokan megbetegedtek, tehát mindenütt, ahol sok ember össze volt zárva. Nem ez volt a baj?

– Valóban, a kormánykommunikáció többször szajkózta, hogy szakmai hibák voltak a Pesti úti idősek otthonában, pedig a szociális intézményben dolgozók mindent megtettek. Viszont később kiderült, hogy a kormányhivatal egészségügyi részlege szerencsétlenkedett, illetve az Állami Egészségügyi Központ sem lépett időben a járvány ellen. Ahelyett, hogy a hibát elismerték volna, megpróbálták Karácsonyra hárítani a felelősséget.

– Az kétségtelen, hogy eleinte szinte senkit nem tesztelt az állami egészségügy, sem az otthonokban, sem a kórházakban. Ma már tudjuk, hogy miért nem?

– Az is botrány, hogy miközben az országban már március eleje óta jelen van a vírus, a különböző járványügyi intézkedéseket március közepén jelentették be, a tesztelés pedig csak április elején kezdődött. Nem volt az országban megfelelő számú teszt ahhoz, hogy a kórházba befekvéskor, illetve a távozáskor ellenőrizzék a beteget. Tehát a betegek közel egy hónapig úgy járkáltak ki, vagy be a kórházakba, hogy nem kontrollálták: fertőzöttek-e, vagy sem. De még arra sem volt elég teszt, hogy bizonyos időközönként, az összes kórházi dolgozót szűrjék; nehogy tőlük kapják el a fertőzést a betegek, vagy az orvosok. Ez hihetetlen felelőtlenség volt. Viszonylag könnyen belátható, hogy ennek a baloldalhoz semmi köze, Kásler úrnak viszont elég sok!

– Arra még emlékszem, hogy ön elég gyakran felvetette a védőfelszerelések, maszkok hiányát. Végül időben hozzájutottak?

– Hosszú hetekig nem volt elegendő védőfelszerelés sem a háziorvosi praxisokban, sem a járóbeteg szakrendelésen, sem a kórházakban. Vagyis a magyar állam, vagy ha jobban tetszik, az egészségügyért felelős minisztérium, amelynek élén Kásler úr állt, egyszerűen nem védte meg a gyógyító személyzetet sem. Pedig ez alapvetően kormányzati felelősség! Kásler miniszter megszegte az egészségügyi törvény járványügyi fejezetében foglalt kötelességét. Ugyanis a jogszabályi előírások szerint, a járvánnyal kapcsolatos minden feladat az államé! Ahogy az összes berendezés, védőeszköz biztosítása is állami kötelesség.

Ezt a helyzetet a nagy pánikban a tiszti főorvos, Müller Cecília, és az operatív törzs úgy kezelte, mintha munkavédelmi feladat lenne. Tehát a védőeszköz beszerzésére az intézményeket akarták kötelezni. Miközben a hazai piacon ezek az eszközök beszerezhetetlenek voltak, ráadásul tudjuk, hogy az egészségügyi intézményeknek erre pénzük sem lett volna. Mindezek megoldásáig – a legnagyobb járvány közepette – végül másfél hónap telt el. Ezért aztán a kormány a felelős azért, mert a szociális intézetekben, kórházakban tarolt a vírus.

– Gondolja, hogy végül ezért fertőződött meg ezer beteg, s ezért halt meg 260 ember?

– Illetve azért, mert a kórházak belső szabályzata nem volt megfelelő. Az orvosi kamara már korábban is felvetette, hogy a kórtermek fertőtlenítése nagyon kezdetleges, felületes. Ez szinte megágyaz a kórházi fertőzésnek!

– Azt a kórházi fertőzésekről szóló riportok is említik, hogy a magyar kórházak szinte jelentéktelen mennyiségű fertőtlenítőt használnak. Ez a baj?

– Igen, mert minden nővér-, vagy orvos-beteg találkozó után fertőtlenítésre lenne szükség. Mégpedig úgy, hogy a beteg is érezze, neki is van ezzel dolga. Ezeket az előírásokat meg kellene követelni az intézményektől, de úgy tűnik, Kásler úr ezt sem tartja kötelességének. Így aztán folyamatosan nő a kórházi fertőzések száma, s az adatokat még csak nyilvánosságra sem hozzák. Ez már önmagában is elég lenne a miniszter lemondásához.

– Mindenesetre a Fidesz úgy reagált az ön megszólalására, hogy a baloldal nem szavazta meg a védekezéshez szükséges törvényeket. Mit szól ehhez?

– A baloldal csak a Fidesz korlátlan időre szóló korlátlan hatalmát nem szavazta meg. Orbán egyébként a teljhatalommal vissza is élt, ahelyett, hogy a hatalmát a járvány megelőzésére fordította volna. Feltölthették volna a raktárakat fertőtlenítővel, védőfelszereléssel, annyi és olyan lélegeztetőgépet vehetett volna, amilyenre szükség volt.

Megbocsáthatatlannak tartom, hogy Kásler Miklós a kórházi ágyak 60 százalékát tíz nap alatt „ürítette le”. Ezzel súlyos betegeket tett az utcára. Nincsenek adatok, hogy emiatt hányan vesztették életüket. Emellett Kásler nagy tudású, népszerű kórházigazgatókat is kirúgott – magyarázat nélkül. Már csak a „példastatuálás” miatt is.

Mindez politikushoz, orvoshoz, de emberhez is méltatlan döntés volt. Ez már önmagában bizonyítja Kásler úr totális alkalmatlanságát. Ezért a miniszternek már akkor le kellett volna mondania. És csak a gyengeségét, gyávaságát bizonyítja, hogy mindezt a mai napig nem tette meg.