Komjáthi Imre: csak garanciák mellett jöhetnek a vendégmunkások

Németh-Kállai Szilvia 2023. szeptember 21. 18:30 2023. szept. 21. 18:30

Nem lehet azonnal munkára fogni azokat az embereket, akik jelenleg nem részei a munka világának, nekik felzárkóztatásra, képzésekre, mentorálásra van szükségük. A pályakezdő fiatalok 40 százaléka ugyanis funkcionális analfabétaként kerül ki az iskolapadból. Amíg a megfelelő kompetenciákat nem szerzik meg, ahhoz, hogy a magyar gazdaság továbbra is működőképes maradjon. kellenek a vendégmunkások, de csakis jogszabályi garanciákkal – reagált Komjáthi Imre a szocialista párt társelnöke a GKI vizsgálatának eredményére. Ebben azt állapították meg, hogy van elég munkaerő Magyarországon, csak megfelelő fizetés és képzés kell hozzá. Ez viszont ellentétes a kormány állításával, miszerint nincs elég munkaerő, ezért kellenek a vendégmunkások.

Hiába hangoztatják ellenzéki pártok, hogy a munkanélküliek azonnal munkára foghatóak, ez nem így van. Akinek van rálátása a munka világára meg a szociális szférára és a magyar vidék helyzetére, az tudja, hogy ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége sajnos egy-két éven belül sem állítható munkába. Ezt csak úgy lehetne elérni, ha például azokat s pénzeket, amelyek most az akkumulátorgyárak, meg a multik támogatására mennek, az átképzésre költenék – emlékeztetett Komjáthi Imre. 

A Gazdaságkutató vizsgálata szerint a kormány 2010 és 2022 között 966 milliárd forintnyi támogatást adott a Magyarországra érkező multiknak, a hazai munkaerő átképzését viszont ehhez képest nagyságrendileg jóval kisebb mértékben támogatták. Azt viszont tudni kell, hogy ezeknek az embereknek a jelentős része folyamatos mentorálásra szorul. Ehhez azonnal meg kellene legalább háromszorozni a szociális segítők számát, hogy foglalkozni tudjanak velük, és természetesen magas fizetést kellene nekik adni, hogy motiváltak is legyenek, mert ez iszonyatosan nehéz munka – vélte az MSZP társelnöke.  

„Erről saját tapasztalattal rendelkezünk, mert a feleségem is szegregátumban dolgozott, egy kis faluban. Az volt a feladatuk, hogy az ott lakókat egy-egy szinttel „feljebb húzzák”, akinek nincs meg az általános iskola, az végezze el, akinek nincs érettségije, tegye le. Vért izzadtak úgy, hogy napi 24 órában ott voltak, és folyamatosan mentorálták az embereket. Egy konténer iroda volt kihelyezve a szegregátum szélére, és ők minden reggel járták az embereket, a klienseket, és iszonyat sokat dolgoztak kis hatékonysággal” – mesélte a szocialista politikus.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat havi jelentése szerint csökken a munkanélküliség, viszont a részletekre is figyelni kell – figyelmeztetett Komjáthi Imre. A friss adatok alapján, nagyon magas a pályakezdő fiatalok száma, most mintegy 19 ezer, akiknek mintegy 40 százaléka csak általános iskolával rendelkezik. „Konkrétan arról panaszkodnak a szakképzésben, felnőttképzésben dolgozó szakemberek, hogy funkcionális analfabéták kerülnek ki az iskolából a szakképzésbe.” Az MSZP-nek volt egy olyan javaslata, ami a választás előtt benne volt a programjukban: kellene csinálni egy országos kompetenciamérést, amiből feketén-fehéren láthatóvá válna, kik azok a gyerekek, fiatalok, akiknek akár egy, de lehet, hogy két éves célzott felzárkóztató programra lenne szükségük, hogy megtanuljanak írni, olvasni, számolni, és úgy kerüljenek a szakképzésbe. Akkor ez a munkaerő-tartalék munkába állítható lenne. De nem itt tartunk – mutatott rá az összefüggésekre a szocialista párt társelnöke.

Ott tartunk, hogy iszonyatos nagy a munkaerőhiány egyik oldalról, a másik oldalról meg ott van nagyon sok fiatal és 55 év feletti, akik egyébként még esetleg fizikálisan képesek lennének dolgozni, de több mint egy éve munkanélküliek, és nincsenek meg azok az alapkompetenciáik, amelyekkel visszakerülhetnének a munka világába. „Nem látjuk azt, hogy a kormány foglalkozna ezzel, miközben, célzott támogatást kaptak az Európai Uniótól erre” – hívta fel a figyelmet Komjáthi. 

Ezért jelen pillanatban úgy látják, a gazdaság érdeke az, hogy működőképes maradjon, amihez viszont kellenek a vendégmunkások. Mert, ha nem jönnének, akkor gyakorlatilag megállna a gazdaság egy jelentős része, nem lenne fejlődés. „Ezt a helyzetet Orbánék állították elő, értelemszerűen nekik kell kezelni. A másik, amiről senki nem beszél, az, hogy Szijjártóhoz lett rendelve annak az engedélyeztetése, hogy kik, hányan, honnan jöhetnek. A munkaerő-kölcsönzők pedig lefölözik a hasznot. Kinek biznisz ez?” – tette fel a kérdést a szocialista képviselő. 

Tehát most szükség van vendégmunkásokra, de jogszabályi garanciákkal. Amihez az MSZP felszólítja a kormányt, hogy azonnal vizsgálja felül a hatályos munkajogi szabályozást és hozzon olyan intézkedéseket, amelyek a munkavállalók, a munkavállalók érdekképviselői, az Ágazati Párbeszéd Bizottságok, valamint a szakszervezetek és tisztviselőik számára a jelenleginél nagyobb biztonságot és védelmet nyújtanak a munka világában – mutatott rá a társelnök. 

Majd hozzátette, a felülvizsgálatnak többi között ki kell terjednie egy olyan törvényjavaslat benyújtására, amely tartalmazza többi közt azt is, hogy csak kollektív szerződéssel rendelkező munkahelyeken adhasson engedélyt a kormány harmadik országokból érkező munkavállalók foglalkoztatására. Ugyanis az egyre nagyobb számú külföldi kölcsönzött munkaerő kihívást jelent a magyar munkaerő, illetve a szakszervezetek számára is. A kölcsönzött munkaerőt ugyan átmeneti ideig, de alacsonyabb bérért lehet foglalkoztatni, mint azokat, akik saját állományban vannak, ha meg már nincsen szükség a munkájukra, akkor könnyebben elküldhetőek. Emellett a külföldről érkező munkavállalók nem lépnek be a szakszervezetekbe, munkakultúrájuk eltérő, ezért például kevesebb szabadidő mellett foglalkoztathatóak, alacsonyabb szintű munkabiztonság mellett is rávehetőek a munkafolyamtok elvégzésére, munkából való kiesésük esetén könnyebben pótolhatóak  – magyarázta Komjáthi Imre.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom