Komjáthi Imre: veszélyeztetik a dolgozók egészségét, hogy csökkentsék az egészségügyi adminisztrációt

Németh-Kállai Szilvia 2023. november 15. 15:05 2023. nov. 15. 15:05

Ha nincs rendszeres orvosi ellenőrzés, akkor nem derülhet ki az sem, hogy munkahelyi ártalmaktól betegedhetnek meg az emberek. Ha nem lesznek dokumentálva a munkaügyi ellenőrzések formájában a munkahelyi adatok, akkor a későbbi egészségügyi problémák jelenlétekor nem lehet bizonyítani, hogy az egészségkárosodás a munkáltató felelőssége volt. Így reagált a Hírklikknek Komjáthi Imre az MSZP társelnöke a kedd este beterjesztett és a kötelező munkaalkalmassági vizsgálatokat eltörlő törvényjavaslatra. 

Megszűnhet az eddigi kötelező munkaalkalmassági vizsgálat, illetve a munkáltatók kezébe helyezi a kormány erről a döntést – ezt tartalmazza a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által a parlamentnek – kedd éjszaka 23:12 órakor T/6080 számmal – benyújtott „A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat. 

A jogszabály meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amelyek esetében a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat. Ezeket a munkáltató is elrendelheti munkába állás előtt és a munkaviszony fennállása közben is. A munkaköri alkalmassági vizsgálatot a munkáltató továbbra is ingyenesen köteles biztosítani – olvasható a javaslatban. 

Az indoklása szerint: „A változó életviszonyok a jogszabályok folyamatos felülvizsgálatát, tartalmának újragondolását igénylik. Az új szabályok megalkotásakor azonban olyan intézkedéseket kell tenni, olyan javaslatokat kell kidolgozni, amik az emberek hétköznapi ügyeinek intézését egyszerűbbé tudják tenni”.

Az a baj, hogy a munkaalkalmassági vizsgálatot a kormány rábízza a munkáltatóra, miközben ez eddig törvényi kötelezettsége volt – mondta a szocialista párt társelnöke. Ez sok százezer forintos könnyítést jelent a cégeknek, hiszen már egy egyszerű vérvétel is komoly költségeket jelent. A kormány részéről ez pedig elismerése annak, hogy nincs elég orvosi személyzet, amire Komjáthi Imre is felhívta a figyelmet november eleji parlamenti felszólalásában, amikor Pintér Sándor belügyminiszternek tette fel kérdéseit. 

„Ma is kígyózó sorokat lehet látni a rendelőkben, ma is hónapokat kell várni egy-egy vizsgálatra. Mi lesz akkor, ha erre a kifulladt egészségügyi rendszerre még ráterhelünk százezernyi új pácienst? Mit tesz a 300 ezer vendégmunkás jelentette munkaügyi és munkavédelmi, valamint üzemegészségügyi kihívások kezelése érdekében. Az államtitkári válasz szerint a foglalkoztatásfelügyeleti hatóság számára nem jelent új feladatot a vendégmunkások foglalkoztatásának ellenőrzése. Ez azt jelenti, hogy büszkén vállalják, erre nem készültek fel. Nincs pluszfeladat? Abból katasztrófa lesz, ha nem bővítik az egészségügyi kapacitásokat, ha nem vállalnak felelősséget a dolgozói lakhatás biztosításában, ha nem pörgetik fel a munkaügyi ellenőrzéseket” – mutatott rá Komjáthi az összefüggésekre.

Hozzátette, ezzel a törvényjavaslattal most könnyítenék az egészségügyi adminisztrációs terheket, de közben veszélyeztetik a dolgozók egészségét, életét. Ha nincs rendszeres orvosi ellenőrzés, akkor nem derülhet ki az sem, hogy munkahelyi ártalmaktól betegedhetnek meg az emberek. Ha nem lesznek dokumentálva a munkaügyi ellenőrzések formájában a munkahelyi adatok, akkor a későbbi egészségügyi problémák jelentkezésekor nem lehet bizonyítani, hogy az egészségkárosodás a munkáltató felelőssége volt.

„Ha nem kötelező egy harmadik világból érkezett munkavállaló üzemorvosi munkaalkalmassági vizsgálata, akkor az sem derülhet ki, ha esetleg valamilyen betegséget hordoz, ami akár egy újabb járványt is okozhat” – jegyezte meg Komjáthi Imre.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom