Komolyan emelkedhet a maszkot nem viselők bírsága

HírKlikk 2020. október 17. 18:56 2020. okt. 17. 18:56

A karanténszabályok megsértése esetén, a helyszíni bírság legmagasabb összege 50 ezer forintról 150 ezerre nőhet egy törvényjavaslat alapján, amit pénteken nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt jegyzi az előterjesztést. Vélhetően a maszk viselését akarják ezzel elérni.

A 24.hu által kiszúrt, „A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes szabályok megállapításáról és a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról” szóló előterjesztés értelmében a bírság azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával megállapított újabb jogsértések esetén is kiszabható. Az azonos napon elkövetett jogsértések miatt kiszabható bírság legfeljebb 600 ezer forint lehet.

A karanténkötelezett a karanténlakást a hatósági házi karantén lejártát követő napot megelőzően kizárólag az illetékes rendőrkapitányság részére tett bejelentés tudomásulvételét követően, orvos utasítására, megbetegedése miatt – a sürgősségi betegellátást végző személy kíséretében –, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, vagy kormányrendeletben meghatározott esetben hagyhatja el.

Egyéként a Népszava már pénteken azt írta, hogy hétfőn sürgőséggel dönt az Országgyűlés néhány járványügyi szigorításról, ezek sorában említette a védőmaszk viselésének szabályait érintő szigorításokat.