Konzultáció a választók visszaszerzéséért és Putyin érdekében 

NVZS 2022. szeptember 29. 13:52 2022. szept. 29. 13:52

​​​​​​​Külpolitikai és belpolitikai célja egyaránt van az újabb nemzeti konzultációnak: az előbbi Moszkva megrendelésének teljesítése, az utóbbi pedig a mostanában elveszített 700-800 ezer szavazó visszaszerzése – legalábbis ez a véleménye Pulai Andrásnak, a Publicus Intézet ügyvezetőjének. Az eddigi nemzeti konzultációk esetében volt, amikor tetten lehetett érni a tábor erősítésének hatását. Erre kiváló példa volt a Stop Soros, ám máskor nem. „Ez az akció ezúttal egy olyan kármentés, a veszteség minimalizálásnak egy olyan formája, amikor az előállt probléma költségeit is mi fizetjük meg, ahogy a kommunikációs kezelést és a társadalmi költségeket is” – mutatott rá.

Egyelőre még csak az vált véglegessé, hogy lesz nemzeti konzultáció, de azt nem lehet tudni, pontosan milyen kérdéseket akarnak feltenni. Csupán annyi ismert, hogy a Fidesz és a KDNP frakciója kérte a kormányt egy újabb nemzeti konzultáció indítására, mégpedig az európai uniós szankciókról, középpontban az energiaszankciókkal. Mint korábban mi is beszámoltunk róla, azzal indokolták, hogy „legyen módjuk a magyar embereknek ebben az ügyben is elmondani, mit gondolnak. Az említett szankciókról eddig csak a brüsszeli elit dönthetett, az emberek nem. A cél az is, hogy az európai vitákban tudjanak majd a magyarok véleményére hivatkozni. Minden politikai eszközt felhasználnak az energiaszankciók ellen. Ha szükséges, parlamenti döntés is megerősítheti az emberek akaratát” – emelte ki tudósításában az MTI.

Mindez a kormány számára rossz hírekkel teli időszakban történik, amikor a sokasodó problémák (infláció, árfolyam, rezsiköltség, stb.) miatt szavazóinak százezrei váltak le a kormánypártról. A Závecz Research legfrissebb felmérése szerint május óta a Fidesz 700 ezer szavazója elfordult a Fidesztől, a Publicus Intézet pedig arra jutott, hogy az áprilisi 46 százalékról 71-re nőtt azoknak a magyaroknak az aránya, akik elégedetlenek azzal, ahogy a dolgok mennek Magyarországon.

Ilyen körülmények között hirdetik tehát meg újból a nemzeti konzultációt. Óhatatlanul felmerül a kérdés: vajon nem a választók visszaszerzése-e a fő cél? És ha igen, alkalmas-e rá egy ilyen akció?

A mostani nemzeti konzultáció célja kettős – mondta a Publicus Intézet ügyvezetője: az egyik külpolitikai, a másik belpolitikai. Pulai András szerint a külpolitikai cél nem más, mint megjeleníteni a Putyin- és az oroszbarát álláspontokat a NATO-n és az Európai Unión belül, „orosz részről lehet egyfajta ilyen elvárás Orbán felé”. A szakértő emlékeztetett arra, hogy már eddig is láthatóak voltak ilyen törekvések. Példaként hozta fel, hogy Kirill pátriárka és más, Putyin számára fontos személyek esetében akár a vétóig is elmennek Orbánék. Persze a szankció-ellenesség hangoztatásának megvan az erős belpolitikai hozadéka is – mutatott rá, hozzátéve: „a politikai megrendelő számára fontos lehet, hogy a belpolitikában is képviseljék Orbánék ezt a vonalat”.

Ami pedig a nemzeti konzultáció kimondottan belpolitikai célját illeti, Pulai András felidézte, hogy a Fidesz soha nem látott mélyrepülésben van: elment tőle 700-800 ezer szavazója. Ezzel párhuzamosan, bizalmi vákuum alakult ki a kormánnyal szemben, amit mutat, hogy 46 százalékról 71-re nőtt azoknak az aránya, akik szerint rossz irányba mennek itthon a dolgok. „Ez összességében aláássa a kormányzati politizálást és képességet” – szögezte le. A Fidesz számára vitathatatlanul fontos ennek a trendnek a megállítása, s nincs erre jobb eszköz, mint egy közpénzből finanszírozott politikai kampány – vélekedett.

A Fidesz most a majdnem egymillió elvesztett szavazót próbálja visszavinni a táborba, mégpedig úgy, hogy azt mondogatja: nem a párt a hibás, nem miattuk alakulnak így a dolgok Magyarországon. Ez tipikus „blame game”, azaz másra mutogatás, felelősséghárítás. „Egy olyan kármentés, a veszteségminimalizálásnak egy olyan formája, amikor az előállt probléma költségeit is mi fizetjük meg, ahogy a probléma kommunikációs kezelésének és az egésznek a társadalmi. költségeit is”. Kimondható tehát, hogy a nemzeti konzultáció belpolitikai célja nem más, mint a terelés: elterelni a figyelmet a rezsiről, az inflációról, az adóemelésről, a 432 forintos dollárról, az elrontott gázszerződésről. 

De kimutatható-e népszerűségnövelő hatás egy ilyen nemzeti konzultáció után? – kérdeztük. Pulai szerint nem feltétlenül, pontosabban néha igen, máskor nem. A legutóbbinak nagyjából zéró volt a hatása, ugyanakkor például a Stop Soros nemzeti konzultáció – persze egyéb kormányzati akcióval, közte a sok milliárdot felemésztő plakátkampánnyal együtt – hozott a kormány számára remélt eredményt. 

S hogy most mi várható? Ezt nehéz előre megmondani, nem kiszámítható, hogy lesz-e ilyen hatás – vélekedett. De még azt sem tudni igazán, hogy pontosan mit akar a kormány – mutatott rá. Mert ugyan tudjuk, hogy a gázügyekkel van „gondja”, de azt a szankciók nem érintik. Az energia terén az olajjal kapcsolatos kérdések is felmerülhetnek, de az olajimportot érintő szankciók majd csak januártól lépnek hatályba, s egy részük nem is érinti Magyarországot – fejtegette. Ahol még lehet a magyar kormánynak „érdekeltsége”, az az egyes személyek utazásának bojkottja. „Ugyanakkor van egyéb szankció „ezerszám”, s hogy azokkal mi a baja Orbánnak, azt egyszerűen nem lehet tudni, csak, hogy ellenzi azokat” – emlékeztetett a szakértő. Az egész akció hazugságra épül: Orbán ugyanis megszavazta az összes szankciót, „akkor miről beszélünk?” – tette fel a költői kérdést Pulai András.

A szankciókról Orbán persze azt igyekszik sulykolni a népnek, hogy nem Oroszországnak, hanem nekünk ártanak – erre azonban rácáfol, hogy látjuk, miként dől össze a az orosz társadalom és gazdaság (persze néhány oligarchát leszámítva). Az oroszoknak már most nagyon fájnak a szankciók, komolyan megnehezítik az orosz politikát és gazdaságot, azt pedig mindenki tudta, hogy hatásuk esetenként majd csak hetek-hónapok-évek után érződik igazán. (Az orosz szankciók hatásáról itt találhat érdekes grafikonokat.)

A nemzeti konzultáció(k)ról, az eddigi témáiról, a részvételi adatokról, és a költségekről itt írtunk részletesen.