Kormányzati recept: hogyan gazdagodjunk járvány idején?

Németh Péter 2020. március 26. 09:48 2020. márc. 26. 09:48

„A koronavírus-járvány terjedésével párhuzamosan, megjelentek azok a rosszindulatú szereplők is a világon, akik pénzt, adatokat, jelszókat akarnak kicsikarni a vírus következményei miatt aggódó emberekből. Online és offline is egyre több kártékony ember próbálja előnyeire fordítani a pánikot, így nagyon óvatosan kell még akkor is eljárnunk, ha egy hivatalosnak tűnő levelet kapunk vagy ha egy statisztikákkal foglalkozó weboldalt látogatunk meg” – így foglalja össze a portfolio.hu, a valóban minden krízis-helyzetben felbukkanó gondot, és hogy segítséget is nyújtson, öt kategóriába sorolja az ilyenkor jellemző csalásokat. Beszél a kártékony e-mailekről, a védekezésre használható „új” termékekről, a telefonos pénzgyűjtésekről, az álhírekről, és a kamu weboldalakról.

A magyarországi csalókról már az operatív törzs illetékes tisztje is beszámolt, annak megemlítésével, hogy az elfogott, leleplezett csalók ellen eljárást is indítottak már.  De nem szólt az olyanokról, akik látszólag legális üzleteket bonyolítanak le, vagy törvényszerűnek tűnő intézkedéseket hoznak – hatalmi felhatalmazottságukra hivatkozva –, vagy éppen a koronavírus okozta rendkívüli helyzetet kihasználva. Nem hallhattunk arról az operatív törzs egyetlen beszámolójában sem, hogy vigyázzunk: a kormány ürügyként használja fel a veszélyhelyzetet, és teljes mértékben maga alá akar gyűrni bennünket. (A bennünk alatt most nem csak az újságírókat értem.) Hát hogy is tehetne ilyet a miniszterelnök alá rendelt törzs, amivel nem azt mondom, hogy nem fordult meg a fejükben, de szólni úgysem mernének.

Mint ahogy az ellen sem emelnének kifogást, ha értesülnének egy-egy olyan tranzakcióról, amely vigyáz arra, hogy minden elemében megfeleljen a törvényeknek – legalábbis a mostani kormány törvényeinek –, valójában azonban beleilleszthetők lennének egy új, egy hatodik kategóriába, és amelyek azt üzenik: a vírusfertőzés alatt, a hamiskártyázás zavartalanul folyik.

Tegyük hozzá: az állami segédlettel lebonyolított, kormánybarát üzletemberek akcióiról van szó. De hogy ennél konkrétabb legyek: a 24.hu számolt be arról, hogy Nobilis Kristóf és köre milyen fantasztikus üzletembernek bizonyult megint; koronavírus tombolása ide, koronavírus tombolása oda, két nappal ezelőtt, nyélbe ütött egy olyan üzletet, amely közel hatmilliárd forint hasznot hozott neki. Próbálom röviden összefoglalni a receptet, amelyet azonban – sajnos – nem mindenki tud alkalmazni, feltétlenül szükség van hozzá az állam által tulajdonolt bankokra, az állam által Magyarországra importált vevőre; saját pénzre a legkevésbé – legfeljebb néhány ingatlanra.

Szóval: a portál beszámolója szerint, a néhány nappal ezelőtt aláírt szerződés lényege a következő: a Duna budai partján álló értékes ingatlant vedd meg nagyjából hárommilliárd forintért, a vásárláshoz szükséges összeget kérdd el egy állami – értsd: a kormány befolyása alatt álló – banktól, állapodj meg valamelyikkel, hogy rendes „piaci” áron bérelje ki, hogy legyen miből törleszteni a hitelt, majd add el kilenc milliárd körüli összegért egy olyan külföldi banknak, amelyet a kormány hozott ide Budapestre, és amelyet – amúgy – kémbankként szoktak emlegetni. Aztán, ha mindezt megoldottad, lehetőleg dugd el az ügyletet a nyilvánosság elől, veszélyhelyzet idején úgysem figyel oda senki, de ha mégis: senkit nem fog érdekelni. Mi több, meg sem ütköznek rajta; ilyenkor mindenki a saját életével van elfoglalva, maximum addig jut el: ha a kormány ilyen nagyvonalú volt Nobilis Kristóffal, akkor bizonyára engem is megsegít most, miután elvesztettem az állásomat, a jövedelmemet.

Hiszen láthatjuk a közvélemény-kutatást: az emberek hetven százaléka elégedett a kormány intézkedéseivel, a többséget nem zavarja még az sem, hogy naponta derül ki a fideszes csapatról, hogy számukra is csak extra-lehetőséget biztosít a veszélyhelyzet. Már csak azért sem, mert ők tényleg nincsenek felsorolva a koronavírus csalói között, hiszen tételszerűen nem is azok.

Persze vannak közöttük szerencsések, akik jó időben vásárolnak, jó partnerekkel egy Lánchíd Palotát, de – lássuk be – mindenkinek nem lehet egy Lánchíd Palotája. Nobilisnak van, pontosabban volt. Hogy a közel hatmilliárdos haszonból mennyi megy az ő zsebébe, arról nincs tudomásunk, legfeljebb ötletünk. Biztosak lehetünk benne, hogy az összeg egy jelentős részét a koronavírus járvány megfékezésére fordítja. De, ha mégsem, akkor csak annyit tehetünk, hogy kifordítjuk Woody Allen mondását, miszerint a járvány miatt szűkül a világegyetem. De Magyarország nem szűkül. Az Orbán-közeli emberek számára semmiképp.