Kormányzati támogatás a bántalmazottaknak

HírKlikk 2020. január 17. 18:30 2020. jan. 17. 18:30

Varga Judit igazságügyi miniszter és Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár péntek délben a Miskolci Áldozatsegítő Központban tett látogatást – közölte az Igazságügyi Minisztérium pénteken.

A közlemény szerint, Doszpoly Orsolya, a központ vezetője beszámolt az intézmény átfogó szolgáltatásairól, amelyeket a kapcsolati és egyéb erőszak áldozatai számára nyújtanak.

A részletes esetismertetés által – írták – „a miniszter betekintést nyert a munkatársak mindennapi áldozatos munkájába". A központ a rendőrség, a Magyar Vöröskereszt, a kormányhivatal, az Ökumenikus Segélyszervezet és a nyugdíjas szervezetek helyi irodáival szoros kapcsolatban áll, ezzel is növelve a szociális védelmi háló hatékonyságát és az áldozatsegítés országos lefedettségi szintjét.

A központ munkatársai szakmai és személyes küldetésüknek tekintik az áldozatok jogi, pénzügyi és érdekérvényesítési támogatásának előmozdítását és ezzel a jobb életkilátások megteremtését. A szolgálatnál pszichológusi segítségnyújtás is zajlik – közölték.

Vízkelety Mariann államtitkár tájékoztatást adott arról, hogy az áldozatsegítő központok több mint 2700 esetben nyújtottak segítséget 2019-ben, az ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal (06-80-225-225) ugyanezen időszakban több mint 12 ezer hívást fogadott.

Az áldozatsegítő központok kríziskezelést végeznek, a hosszabb távú feladatok más szervezetekre tartoznak, de segítenek ezt megszervezni – hangsúlyozta a központ vezetője.

A központok segítenek a védett ház és a patrónusszobák igénybevételében. További információkat minderről a bantalmazas.hu kormányzati oldalon találnak az érintettek.

A magyar kormány a zéró tolerancia elvét követi a nők elleni és a kapcsolati erőszak minden formájával szemben. Továbbra is valódi kormányzati cselekvéssel akarnak fellépni ezekkel a jelenségekkel szemben, és hatékony intézkedésekkel támogatni a bántalmazottakat, valamint egyben tenni a megelőzésért is – mondta a miniszter.

A Magyar Vöröskereszt által fejlesztett Tű, Cérna, Szeretet elnevezésű játékot a központ vezetője vette át a szervezet képviselőjétől. A játék segítségével, a gyermekek szavak nélkül mesélhetik el megrázó történeteiket.

A miniszter azt mondta, bízik abban, hogy a aldozatsegitokozpont.im.gov.hu és a bantalmazas.hu, valamint az Igazságügyi Minisztérium által működtetett, bárki számára non-stop ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal tágabb körben ismertté válik. 2020 az áldozatsegítés éve az Igazságügyi Minisztériumban – hangsúlyozta a közlemény szerint Varga Judit.

Forrás: MTI/Hírklikk