Korózs Lajos: már nincs szükség az időseket sújtó vásárlási idősávra

Harkai Péter 2020. június 5. 14:08 2020. jún. 5. 14:08

A népjóléti bizottság MSZP-s elnöke szerint, felelőtlenség hanyagul kezelni a fertőzésveszély lehetőségét, viszont az időseket sújtó vásárlási idősávokat hivatalosan is feloldhatná a kormány. Véleménye alapján, jelenleg a személyes védekezés ellenőrzése lenne a legfontosabb feladat.

Két alapvető tapasztalattal járt a járvány alatti megszorítások időszaka – nyilatkozta a Hírklikknek Korózs Lajos országgyűlési képviselő, az országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

– A legtöbb időskorúakkal kapcsolatos szervezettől olyan visszajelzéseket kapunk, hogy fölösleges már fenntartani az időkorláthoz kötött vásárlási lehetőségeket. Egyrészt, mivel ezt szinte kerületenként más-más, ráadásul szűkülő módosítással engedélyezi az adott önkormányzat – másrészt ez egyértelműen a járványt követő konszolidáció jele. Azt viszont felelőtlenségnek tartják a nyugdíjasaink, hogy a védőeszközök alkalmazását egyre lazábban sőt, felelőtlenül kezeli a lakosság nagy része.

Meggyőződésem, hogy meg kell erősíteni a személyes védelem lehetőségét – ahol mód van rá, kesztyű, szájmaszk, kellő távolságtartás további biztosítását és felügyeletét. Azt ne felejtsük el, hogy a fejünk felett lebeg egy újabb, második fertőzéshullám veszélye, amit nem kellene félvállról venni, főként, hogy ennek a leginkább kitett potenciális áldozatai az idős honfitársaink. A tapasztalataink szerint, nagyon sokan úgy értelmezték a pandémiát követő lazítást, hogy ma már akár egymás nyakába loholhatunk – ez életveszélyes félreértés.

A vásárlási időkorlát fenntartása ettől függetlenül véleményem szerint fölösleges, főként annak tényével, hogy mindenhol enyhítik az eddigi megszorításokat.

A képviselő határozott álláspontja, hogy nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy nem az időskorúak a vírushordozók, hanem mindannyian. Ők mindössze a legkiszolgáltatottabb réteget jelentik a fertőzésveszély tekintetében – elemi kötelességünk a biztonságukról gondoskodni.

Arra a kérdésre, hogy az országot járva, mivel kellett szembesülnie: a járvány következtében kialakult közösségi összefogás erősödött vagy ellenkezőleg – leginkább mindenki a saját mikrokörnyezetébe zárkózott-e, Korózs Lajos egyértelműen biztató tapasztalatokról számolt be:

– Ilyen átfogó és önzetlen szolidaritással nemigen találkoztam az elmúlt években. A civil társadalom szinte azonnal reagált a kritikus helyzetre és számtalan közösség nyújtott olyan önzetlen segítséget, amiért nem várt el semmilyen ellenszolgáltatást.

Tanulságos tapasztalatként említette, hogy leginkább ott mutatkozott meg azonnal a közösségi szolidaritás, ahol gyenge a szociális ellátórendszer, nincs falugondnok, nincs tanyagondnok, illetve ahol az alapvető ellátások biztosítására nem volt kapacitás – mint a bevásárlások, családtagokkal történő kapcsolattartás. Több helyen azonnal karitatív fuvarszolgálatot vállaltak önkéntesek, hogy a nagyszülők az unokákkal legalább beszélgetési távolságban, de kapcsolatban maradhassanak:

– A társadalmi szolidaritás ebben a közegben elképesztően erős volt, az időseknek múlhatatlan segítséget jelentve a kényszerű magány időszakában. Találkoztunk olyan esetekkel is, hogy kényszerszabadságra küldött asszonyok saját költségükön a falu minden lakosának védőmaszkot varrtak. Andornaktáján például olyan hobbiszerűen varró nők álltak össze, akik ellátták az egész települést, amint történt ez Makláron is. De hasonló esettel találkoztunk Heves megye falvaiban is. ilyen széles körű és spontán összefogásra nem volt példa az elmúlt években, sőt, akár évtizedekben. Az országot járva, egyértelműen bebizonyosodott a számunkra, hogy ahonnan a direktpolitika kivonul, ott az emberek józan értékrendszere egészségesen működik – nyilatkozta Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő.