Korrekt helyzetképet ad a magyarországi választásról, annak tétjéről a Bloomberg

HírKlikk 2022. január 24. 18:08 2022. jan. 24. 18:08

A közelgő magyar választás azért kelt ekkora hullámokat külföldön is, mert Orbán Viktor maga alá gyűrte a politika megszokott formáját, így az ország több helyütt is ösztönzi a populistákat, és ez óvatosságra inti a demokrácia híveit. De a politikus most az eddigi legnagyobb kihívással szembesül, mivel az ellenzék egyesült, az EU pedig azzal fenyeget, hogy anyagilag kiéhezteti a kormányt – írja a Bloomberg.

Orbán Viktor miniszterelnök az eltelt jó tíz évben lebontotta a hatalmát gátló korlátokat. Felszámolta a függetlenséget egy sor intézménynél, a saját embereivel rakta tele azokat, ideértve a bíróságokat, a médiahatóságot és az ügyészséget. Üzleti szövetségesei révén, megteremtette a földrész legnagyobb propaganda gépezetét. Újraírta az alaptörvényt és célba vett több kisebbséget, így a melegeket és a romákat, most pedig már a kultúrára és az oktatásra is igyekszik kiterjeszteni uralmát  – sorolta a hírügynökség előfizetői által elérhető írásában.

Ezen túlmenően Orbán a maga javára módosította a választási törvényt, ezáltal többször is kétharmadhoz jutott – egyszerű többség birtokában. A média segítségével kirohan olyan vélt ellenségek ellen, mint a migránsok, a multik és az EU. Közben pedig elmélyíti barátságát olyan autoriter rezsimekkel, mint Oroszország és Kína. Magát úgy állítja be, hogy a szuverenitást védelmezi az unió beavatkozásával szemben. Az eltelt bő évtizedben a legtöbbször túljárt Brüsszel eszén, de ebben segítette, hogy Angela Merkel mögé állt. Egy sor kormányt aztán a  Brexit döbbentett rá, hogy a legnagyobb veszély belülről fenyegeti az uniót, miután felbomolhat az egység és szétporladhatnak alapvető értékek. Az orbáni modell terjed, lásd Lengyelországot, Szlovéniát, valamint Salvinit és Le Pent. Ugyanakkor a politikusnak idáig még nem sikerült, egyesítenie a nacionalista pártokat. 

A választás tétje, hogy fennmarad-e az orbáni politikai rendszer, és mennyire lesznek erősek a hasonszőrű mozgalmak. Ha az ellenzék kerekedik felül, helyreállíthatja a jó viszonyt az EU-val, és egyben elszigetelődik a lengyel vezetés. Ha viszont a Fidesz megőrzi az uralmát, akkor még inkább kiéleződhet a viszály az unióval. A felmérések szoros versenyt jósolnak. Az ellenzék azonban okozhat meglepetést. Mindenesetre a hat párt tart a választási csalástól.

De még ha veszít is Orbán, továbbra is jelentős lesz a befolyása, hiszen hosszú évekre a saját embereit nevezte ki kulcsfunkciókba. Családtagjai és szövetségesei a gazdaság jelentős részét a kezükben tartják. Viszont az kemény összecsapásokat vetít előre, hogy Márki-Zay a vazallusok kiseprűzését ígéri, és akadnak, akik félnek, hogy az ellentétek átcsapnak az utcára is. 

 

Forrás: Hírklikk