Kötelező oltás helyett teszteljék a tanárokat

HírKlikk 2021. december 4. 10:50 2021. dec. 4. 10:50

Visszautasítják a pedagógus szakszervezetek, hogy a tárgyalási időszak közben hirdette ki Orbán Viktor a tíz százalékos béremelési ajánlatát – mondta a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Emlékeztetett, december 15-re tűzték ki az EMMI-vel a következő tárgyalási forduló időpontját, hogy a bérekre vonatkozóan közelítsenek az álláspontjaik, közben pedig éjszaka, a Magyar Közlönyben megjelent, hogy tíz százalékos szakmai pótlékot kapnak a pedagógusok.

„Mi tisztességes bért követeltünk, nem pedig pótlékokat. Ez azért fontos, mert nem számít bele sem a nyugdíjalapba, sem a táppénzbe, sem a túlmunka meghatározásába. A béremelés és a pótlék nem ugyanaz.”

Arról, hogy közleményüknek azt a címet adták, Meccs közben nem hirdetünk eredményt, azt mondta, próbáltak olyan nyelven fogalmazni, hogy a miniszterelnök is megértse. Ennek a közleménynek van egy utolsó mondata is – tette hozzá, hogy a szakszervezetek nem adják fel és megvárják a meccs végét, amely kitolódhat tavaszra, a választások idejére.

„Mi miden pártnak küldtünk egy levelet, amelyben tisztességes ajánlatot kértünk arra nézve, hogy mit adnának a pedagógusoknak a következő évekre, mert az nem járja, hogy a pedagógusbérek olyan alacsonyak, hogy nem lehet belőlük megélni.”

„Versenyképes ajánlatot várunk a pártoktól és a Fidesztől, mi meg majd eldöntjük, kire szavazunk.”

A tíz százalékos javaslat azt éri el, hogy még több pedagógus fogja elhagyni a pályát – hívta fel a figyelmet Szabó Zsuzsanna. Egy pályakezdő pedagógus bére bruttó 219 ezer forint, miközben a versenyszférában egy pályakezdő diplomás 370 ezret kap átlagban – mutatott rá.

„A pedagógusok száma évek óta folyamatosan csökken, ma mintegy 12 ezer kolléga hiányzik a rendszerből. A fiatalok számára nem vonzó az életpálya nettó 150 ezer forintos fizetéssel. Emellett a nyugdíjba vonulók száma évről-évre emelkedik. A korfa óriási magas a pedagógusoknál. A 45 és 59 év közöttiek a pedagógusok 52 százalékát teszik ki, a tavalyi tanévben alig 20 ezren voltak azok, akik 34 éves kor alattiak.”

Beszélt a kötelező oltásokról, mert azt is számba kell venni, hogy sokan már olyan életkorúak, hogy ilyen-olyan krónikus betegség miatt fel sem vehetik az oltást.

„Tízezres nagyságrendű lesz azoknak a pedagógusoknak a száma, akik nem fogják semmiképpen beoltatni magukat. Mi lesz akkor, ha a most 11-12 ezres pedagógushiányhoz még 10 ezren csatlakoznak, akik január 3-án nem veszik fel a munkát, mert fizetés nélküli szabadságra tolja ki őket a kormány rendelete. De ez csak az állami fenntartású intézményekre vonatkozik.”

Nem tudja az oktatásirányítás a feladatát ellátni, vagyis biztosítani a tanulóknak azt a jogát, hogy szakos tanár tanítsa neki az adott tantárgyat – emelte ki. 

„Pedig meg lehetne oldani máshogy is, aki volt koronavírusos, az igazolhatná a védettségi igazolvánnyal, vagy teszteléssel. Lassan már megőrzésre sem lesz senki, aki vigyázna a gyerekekre, nemhogy tanítaná.”

A tárgyaláson ezt kértük, hogy függesszék fel ezt a határozatot, és gondolják újra ezt a történetet – mondta Szabó Zsuzsanna. Ne a fizetés nélküli szabadság legyen az egyetlen alternatíva, legyen más módon is igazolható a védettség – tette hozzá.

„Ha egy tanár tudja igazolni egy teszttel, hogy nem koronavírusos, akkor miért ne taníthatna.”

Forrás: Hírklikk