Kovács Zoltán: kell valaki az ellenzékben, akinek elhiszik, amit mond

HírKlikk 2023. november 9. 11:50 2023. nov. 9. 11:50

Hiába a kormány rengeteg külpolitikai és belpolitikai fiaskója, úgy fest, az ellenzék ezekből nem tud előnyt kovácsolni – mondta Kovács Zoltán, az ÉS főszerkesztője a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. Ennek okát abban jelölte meg, hogy nincs egy olyan politikus, aki mindezt a magyar választók kellően népes tábora számára hitelt érdemlően elő tudná adni.

Az ukrán ügyben a jelenlegi hatalom nagyon határozott, mert az első pillanattól fogva, olyan politikát folytat, ami Putyinnak kedvező – jelentette ki Kovács Zoltán a magyar kormány állásfoglalásával kapcsolatban az orosz-ukrán háborút illetően. Hozzátette, azt nem tudja megállapítani, hogy mindez Putyin-barátságból történik-e, de az tény, hogy Európát gyengíti. Igaz, Orbán Európával szembeni harcias magatartása legalábbis kettős. „Az a kiabálás, amit Orbán csinál az unió ellen, az nem tükröződik aztán az uniós döntéseiben, mert általában befelé szólnak ezek a meglehetősen radikális EU-ellenes szövegek, döntési helyzetben azonban nincs már szava, és aláírja azokat a szankciókat is, amiket ellenez” – jellemezte a főszerkesztő ezt a fajta kettős orbáni politizálást. Van a Fidesz-táborán belül azonban egy olyan szavazói kör, amelyet ez a kettősség szerinte nem akaszt meg. „Bármit is csinál a jelenlegi kormányfő, akkor is rá fognak szavazni, a politika ugyanis nem mindig racionális alapon működik, annak vannak érzelmi mozzanatai is.”

Egy friss Eurostat jelentés szerint a magyar nyugdíjasok 61 százalékának komoly problémát jelentene egy hirtelen bekövetkező kiadás (például a mosógép elromlása), mert nincs tartalékuk. De van egy másik felmérés, hogy ők is Orbán Viktorra szavaznának. Ebben biztos, hogy van valamilyen politikai teljesítmény – vetett fel Kovács Zoltán egy másik, számára nehezen érthető szavazói attitűdöt.

A műsorban szóba került az a kettősség is, ahogy a kormány az orosz-ukrán és az izraeli-Hamász háborúval kapcsolatban viselkedik. „Mind haszonelvű döntések, amiket a két kérdésben hoz Orbán Viktor. Ebben a kérdésben helyesen azonnal elítélték a Hamászt. Ami azonban nem jár akkora kockázattal, mint Oroszországot elítélni” – fogalmazott a főszerkesztő. Ez súlyos következetlenségre utal ugyan, de a kormány egyszerűen kiszámítja, hogy mi hoz többet a kormányra – vélte erről a kettős politikai magatartásról.

A jövőre tekintve, a beszélgetésben mérlegelték az európai parlamenti választáson egy esetleges jobboldali – vagy szélsőjobboldali – fordulat lehetőségét. Kovács Zoltán szerint az – legalábbis jelenleg – nem várható. „Még a külföldi jobboldali publicisták, szakértők, elemzők sem gondolják, hogy jön egy nagy, erős fordulat” – mondta, majd megjegyezte, hogy természetesen a választásokig még történhetnek meglepetések, de lényeges változásban nem hisz, hiába reméli ezt a magyar miniszterelnök, vágyva esetleg saját magának is ezzel egy jelentős európai politikai pozíciót.

„Szörnyű egyébként, hogy arról beszélünk, milyen elvtelen módon politizál a magyar miniszterelnök. Az nem komoly politika, hogy csak zsarolok, zsarolok, zsarolok. A vétó az egy végső eset. Azt arra hozták, ha az érdekelt félnek már annyira kártékony az a döntés, amit meg kellene szavazni, hogy vétózik” – mondta Kovács Zoltán, hozzátéve, nem csoda, hogy szűkíteni akarják a vétó lehetőségét az európai színtéren, hiszen elegük lett abból, hogy „jön egy matador, és mindent megvétóz”.

„Azt hiszem, hogy nincs olyan politikus, aki hitelesen elő tudná adni, hogy mi folyik itt” – válaszolta a főszerkesztő arra a kérdésre, miért nem tud itthon Orbán Viktor ellenzéke hasznot húzni abból, ahogy kudarcokba fut bele az európai vagy akár a hazai politikában a kormány. „Nagyon jókat beszélnek. Nagyon a kedvemre való, amit mond Dobrev Klára vagy a momentumos társaság, és mindenki” – vallotta meg, de hozzátette, hogy mégsincs elégséges hitelességük külön-külön vagy összefogva a választók szemében. „Nagy támogatója vagyok, hogy igenis össze kell fogni az ellenzéknek, mert máshogy nem megy. Elhiszem, hogy rosszul sikerült a 2022-es összefogás, igaz, nem volt az sem teljes. De az, amit most a momentumosok mondanak, hogy mindenhol külön kell indulni, abból nem lesz kormányváltás” – mondta Kovács Zoltán. Szerinte a meglévő pártok nem képesek arra, hogy egyedüliként kellően nagy méretűvé nőjenek, nincsenek is jó állapotban. Úgy, ahogy áll a DK, de ott pedig a probléma, hogy Gyurcsány Ferencet a magyar társadalom nem fogadja be. „Kellene valaki, akinek elhiszik, amit mond.”

A KlikkTV műsora ide kattintva nézhető meg.