Közpénzből védik Mészáros Lőrincz üzleti érdekeit

Zutyu 2022. március 2. 14:45 2022. márc. 2. 14:45

A „Kisfaludy 2030 Zrt.” óránként 50 ezer forintot fizet annak az ügyvédnek, aki a közérdekű adatok kiadása iránti perekben őket képviseli.

Ezt sikerült kiderítenünk abból a szerződésből, amelyet a cég, a „Tóth M.Gábor ügyvédi irodával” kötött. Ez az iroda képviseli a „Kisfaludy 2030 Zrt.”-t például abban a perben is, amelyet a Transparency International Magyarország indított közérdekű adatigénylés ügyében. A korrupció ellen küzdő civil szervezet azután kezdett jogi eljárást a társaság ellen, hogy a Hírklikk megírta: a „Kisfaludy 2030 Zrt.” titkolja, mi alapján és milyen feltételek mellett kaptak Mészáros Lőrinc cégei több, mint 17 milliárd forintot szállodák felújítására. A Transparency International Magyarország első fokon meg is nyerte a pert.

Az eljárás során egészen hajmeresztő érvekkel állt elő a cég képviseletében eljáró ügyvédi iroda. Közölték például, hogy a részletes információ-szolgáltatás sérthetné Mészáros Lőrinc üzleti érdekeit. Kíváncsiak voltunk, mégis mennyi közpénz vándorol egy olyan ügyvédi irodához, amelyik a közérdekkel szemben, Mészáros üzleti érdekeit védi.

A járványkezelésben semmilyen szerepet nem játszó állami tulajdonú cég azonban a Covid-helyzetre hivatkozott és csak 90 nap alatt reagált. Kitakarásokkal ugyan, de rendelkezésre bocsátotta az ügyvédi irodával kötött szerződést, amiből egy érdemi információ derül ki, mégpedig az, hogy a Tóth M. Gábor ügyvédi iroda, a munkájáért, óránként 50 ezer forintot számlázhat a „Kisfaludy 2030 Zrt”-nek. Ebből valószínűsíthető, hogy csak Mészáros Lőrinc érdekében, már minimum 1-1,5 millió forint közpénzt elköltött a turisztikai ügynökség leányvállalata.

Az anyacéget amúgy nem más, mint Rogán Antal propagandaminiszter felügyeli. És ezzel még nincs vége az értelmetlen pénzköltésnek, hiszen a „Kisfaludy 2030 Zrt.” fellebbezett az adatok kiadását elrendelő ítélettel szemben. Vagyis újabb milliókat költhetnek el az adófizetők pénzéből arra, hogy védjék Mészáros Lőrinc állítólagos üzleti titkait.