Kunhalmi Ágnes: csak a közös listával lehet több mandátumot szerezni

HírKlikk 2023. szeptember 25. 07:35 2023. szept. 25. 07:35

Demokráciában versenyezhetne az ellenzék, de a jelenlegi autoriter, félfasiszta rendszerben nem tud. Egyebek között erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Klikk TV Tíz című műsorában. Ismét állást foglalt az ellenzék közös listája mellett, hiszen annak van felhajtó ereje. Azzal egy, két, de akár három mandátumot is nyerhetne pluszban az ellenzék az európai parlamenti választáson. „Van egy vágy a választókban, hogy legyen ellenzék, de ma csak pártok vannak, s nem tudnak egységes ellenzékké válni” – jelentette ki.

Túl sokat beszéltünk arról a közéletben, hogy miért hibás az MSZP, és keveset arról – akár 2010 óta is –, hogy milyen értékeket hozott létre a párt a rendszerváltás óta – emelte ki Kunhalmi Ágnes arra a kérdésre, miképpen értékeli jelenlegi helyzetüket. A párt társelnöke – utalva az MSZP-t elhagyó politikusokra is – azt mondta, hogy a múlt elől nem elmenekülni kell, hanem tanulni belőle. A párt gyengeségének nevezte Kunhalmi Ágnes azt, hogy hagyja, hogy mások határozzák meg a nyilvánosságban az MSZP-ről kialakított képet. Miközben a párt baloldali közösségei szerte az országban számos demokrata városvezetés munkáját segíti, nekik van a legtöbb önkormányzati képviselőjük, de számos polgármesterrel is büszkélkedhetnek, és van frakciójuk a parlamentben.

„Az a fajta szociáldemokrata modell, az a feszes költségvetés, az a jó gazdálkodás, amit Tóth József és csapata és az ottani MSZP visz [a XIII. kerületben], az megállja a helyét. Ezt kellene kormányzati szintre emelni, nekünk ő a példa” – mondta Kunhalmi Ágnes, jelezve, hogy a pártnak nemcsak múltja, hanem jelene is van.

Az MSZP társelnöke leszögezte, hogy tévedés a 2022-es eredményért akár az összefogást, akár az előválasztást hibáztatni. „Ha nincs együttműködés, és nem állnak össze a pártok, akkor még ennyi képviselőt sem tudott volna a parlamentbe küldeni az ellenzék” – jelentette ki a politikus, majd hozzátette, hogy egy közvélemény-kutató azt mondta neki a választás után, ha nem Arató Gergely, Hiller István és ő indul Dél-Pesten, mint országosan és helyben is ismert ellenzéki politikusok, akkor nem nyerte volna meg körzetüket az ellenzék. „A háború úgy kaparta le rólunk a szavazatokat, amit nem lehetett előre látni” – emlékezett vissza Kunhalmi Ágnes. Előválasztás nélkül nem tudott volna az ellenzék megállapodni, és ha nem tudott volna megállapodni, akkor nem alakulhatott volna ki az egy az egy elleni küzdelem a 106 egyéni körzetben.

További tanulságként a társelnök kitért arra is, hogy bár kellenek a civilek a politikába, és mint demokrata értékrendű politikusok, késznek is kell lenniük velük együttműködni, de úgy gondolja, hogy politika- és ideológiamentesen nem lehet politikát csinálni, még a városokban sem, nemhogy országosan. „Politikát, profi módon, keményen, főleg ebben az új rendszerben, amit a Fidesz 2010 után kialakított, azt politikusoknak kell csinálni” – jelentette ki.

Kunhalmi Ágnes kifejtette, a Fidesz napjainkban egységes, stabil, megbonthatatlan tábort alkot, amelybe Navracsics Tibortól Bayer Zsoltig sokféle értékrendű, vérmérsékletű polgár elfér, de egyben mégis közösek: a Fideszt akarják hatalmon tartani. Ők ezt könnyen megtehetik a választásokon, megvan, hová szavazzanak. De mit tehet a kormánykritikus szavazó? „Demokráciában versenyezhetne az ellenzék, de egy autoriter, félfasiszta rendszerben nem lehet. Ha házi versenyt hirdet az ellenzék, a Fidesz kér egy kávét” – fogalmazta meg Kunhalmi Ágnes. Ott, ahol függőségi viszonyok millióit alakította ki a kormány, de még a vele ellentétesen gondolkodók figyelmét is ő irányítja, sőt, az ellenfelet is ő jelöli ki, ott nem engedheti meg magának az ellenzék azt a luxust, hogy nem ragad meg mindig lehetőséget az európai parlamenti választáson, hogy csökkentse a kormánypártok mandátumait. Be kell látni az ellenzéki térfélen, hogy itt a legnagyobb kicsi is bajban van.

„Az MSZP volt az, amely január 30-án elhívta az ellenzéki pártokat, de a DK és az LMP nem jött el” – emlékeztetett Kunhalmi Ágnes. „Telnek a napok, telnek a hetek, telnek a hónapok, miközben a Fidesz úgy kampányol, mintha az élete múlna rajta. Orbán Viktor naponta elmondja, mekkora európai és belpolitikai tétjük van a választásoknak, és nem véletlen, hogy egy napon tartják a két különböző voksolást. A kormány Budapestről és egyetlen városról sem mondott le. Az ellenzék ilyen kiélezett helyzetben miért nem dolgozik azon, hogy csökkentse az Európai Parlamentbe küldött Fidesz-delegáció létszámát és növelje a sajátját?” – vetette fel a kérdést.

Az ellenzéki közös útkereséssel kapcsolatban kiemelte azt is, hogy ehhez párbeszédre van szükség, hiszen a demokratikus értékrendű választók joggal várják el az ellenzéki pártoktól, hogy maguk is demokratikusan tudjanak együttműködni egymással. „Nem építhetünk olyan hegemóniára törekvő autoriter rendszert, mint a Fidesz. 2010 előtt még Orbán Viktor is koalíciósan kormányzott” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, aki leszögezte, pártjának van koncepciója a megállapodásra, miként lehetne összehangolni a különböző érdekeket és erőviszonyokat ahhoz, hogy közös listán indulhassanak az együttműködésre nyitott szervezetek. A kérdés ugyanis nemcsak az, hogy meg lehet-e akadályozni a fideszes kétharmadot a 2024-es európai parlamenti választáson és jól szerepelni az önkormányzati választásokon, hanem a tét már 2026-os kormányváltás – emelte ki a politikus.

A Klikk TV Tíz című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom