Kunhalmi Ágnes: küzdenünk kell

HírKlikk 2023. szeptember 22. 15:23 2023. szept. 22. 15:23

Szegeden tartotta a Jóléti Magyarország fórumsorozat következő állomását az MSZP. Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke szerint a 2024-es választásokon az ellenzéknek együtt kell indulnia, és a pártja legnagyobb előnye, hogy megmaradt közösségnek.

Kemény, kihívásokkal teli időszaknak írta le a következő évet a felszólalásában Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke szerint a Fidesz ki akarja takarítani a demokratikus városvezetőket azokból az önkormányzatokból, ahol 2019 után más típusú kormányzást mutattak be az ellenzéki önkormányzatok. Elmondta, hogy a Covid, az energiaválság és a kormányzati elvonások dacára ezeken a településeken az ellenzéki vezetők bebizonyították, hogy emberibben, jobban odafigyelve, igazságosabb újraelosztással segítik a helyieket. Kunhalmi Ágnes szerint Szegeden is érzik a helyiek, hogy milyen a jó szociáldemokrata kormányzás. Felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz nem adta fel egyik ellenzéki vezetésű várost sem, küzdenek Budapestért és Szegedért is. „Ezért nekünk is küzdenünk kell” – mondta az MSZP társelnöke, és arra kérte a fórum résztvevőit, hogy segítsék a helyi önkormányzati vezetőket.

Kunhalmi Ágnes szerint, „ha versenyez egymással az ellenzék, Orbán hátradől és kér egy kávét”. Hangsúlyozta, hogy demokratikus keretek között lenne helye a versenynek, de abban a történelmi helyzetben, amikor az ellenzék a megmaradásáért küzd, össze kell fognia és új politikai minőséget alkotnia. Szerinte egy közös lista állítása esetén nem lenne kétharmada a Fidesznek, hanem legalább ugyanannyi mandátuma lenne az ellenzéknek.

A fórumon Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke változást sürgetett. Szerinte szégyen, ami Magyarországon zajlik; amikor az ország az Európai Unióhoz csatlakozott, akkor még „bezzegország” volt, ehhez képest a szomszédos országok lehagytak minket, és az utolsó helyen versenyzünk Bulgáriával, hogy melyikünk a legrosszabb. „Hogyan nem veri ez ki a büszke magyaroknál a biztosítékot?” – tette fel a kérdést a szocialista politikus. Harangozó Gábor szerint Magyarország jövőt vesztett, mert a Fidesz felélte azt. 

A szocialista politikus a jóléti Magyarország víziójáról beszélt, amelyet „megvalósult szociáldemokráciának” nevezett. Ez a modell az erős szakszervezetekre és a szociáldemokrata politikára épül, amely ki tudja harcolni, hogy az embereknek magas bért fizessenek a munkáltatók, ugyanakkor megmaradjon a versenyképesség, és mindenkinek egyformán járjanak magas színvonalú és ingyenes közszolgáltatások. Harangozó Gábor szerint mindez csak politikai akarat kérdése, hiszen a Budapest Airportot is fel tudja vásárolni az állam 1500 milliárdért. Szerinte az állam által kidobott összegekből rendes országot lehetne csinálni, világszínvonalú oktatással és egészségüggyel. „De ezeknek az a fontos, hogy a saját klientúrájukat kistafírozzák, és meglegyen a pénz a luxusjachtokra” – utalt Harangozó Gábor a fideszes elitre. 

Dr. Kis Andrea, az MSZP országos elnökségének tagja szerint Hódmezővásárhelyen akkor se fogyott el a remény és a hit, amikor a várost még a Fidesz irányította autoriter eszközökkel. A település korábbi alpolgármestere szerint 2023-ra eljutottunk oda, hogy nincs, ami működne ebben az országban, ugyanakkor reménykeltőnek nevezte, hogy megmaradt a pártja közössége. „Minden erőnkkel azon leszünk, és ezért járjuk az országot, mert 2023 őszén, amikor Horthy Miklóst élteti a Fidesz egyik minisztere, nem hagyhatjuk azt, hogy egy ilyen jövőképet nyújtson a Fidesz az országnak” – utalt dr. Kis Andrea arra, hogy Kenderesen Lázár János Horthy Miklóst dicsérte egy beszédében. 

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt az öt pontot sorolta fel, ahol az MSZP szerint azonnali beavatkozásra lenne szükség az ország ügyeibe. A szocialisták azonnal megemelnék nyolc százalékkal a fizetéseket, ami kicsit kompenzálja az Európa-bajnok inflációt. Január 1-jétől bevezetnék az európai minimálbért, ami forintra átszámolva 350 ezer forint – 850 euró – lenne. Az MSZP helyreállítaná a szakszervezeti jogokat, illetve törvénybe foglalná, hogy akkumulátorgyárat csak úgy lehessen építeni, ha a munkáltató kollektív szerződést köt a dolgozókkal, ez ugyanis biztosítja, hogy ne semmizzék ki a magyar munkavállalókat. 

A szocialisták helyreállítanák az önkormányzatok függetlenségét, újraindítanák a panelprogramot, a lakóépületek szigetelését. Az MSZP szerint egész Magyarország érdeke, hogy a kormány kiegyezzen az Európai Bizottsággal, teljesítse a szupermérföldköveket, hogy újra jöhessenek az uniós pénzek.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom