Lakatos Júlia: Orbán rendszere nem illiberális, hanem antiliberális

HírKlikk 2023. október 7. 15:20 2023. okt. 7. 15:20

Megrendült az a liberalizmus, amire nekünk a rendszerváltás idején azt mondták, hogy megfelel a demokráciának és a Nyugat felé fordulás jegyében ehhez kell alkalmazkodni – mondta a Klikk TV Tíz című műsorában Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója arról, van-e a liberalizmusnak jövője. Szerinte nem kell kimondani, hogy vége, de biztosan újra kell gondolni, mit jelent ma a liberalizmus, és mit jelent 30-40 év múlva. „A liberalizmusképünk az utóbbi tíz évben kissé válságba került, és meglátjuk, mi lesz a jövője.”

Lakatos Júlia elmondta, Donald Trump hatalomra kerülése nyitotta meg az utat, hogy elkezdjünk beszélni arról, ténylegesen mit jelent ma a liberalizmus, és ez nem könnyű kérdés, mert van gazdasági, politikai liberalizmus és beszélhetünk magáról az ideológiáról, valamint annak aspektusairól – tette hozzá. „Ezek keverednek és a politika ezt kihasználja. A liberalizmus mumus számos politikus számára, Orbán Viktor is egy saját rendszerképet tudott erre felhúzni. Kell a kritika, de nem mindegy, hogy ki beszél róla. A politológusoknak is beszélni kell, a közbeszédben is meg kell jelennie, mert Magyarországon háttérbe szorult egy kicsit az utóbbi időben.”

A liberalizmus saját csapdájába esett 

Ez az ideológiai nézet elérte azokat a célokat, amelyekért nagyon sok éven keresztül harcolt, és amikor elfogadott normákká válnak bizonyos kérdések, akkor arról nincs szó, hova tovább – magyarázta a szakértő. „A liberalizmus kérdése kapcsán ezért lehet a kereszténydemokráciát is azzal vádolni, hogy liberális lett – nem lett liberális –, mert olyan kérdések, amelyek korábban nagyon ellentmondásosak voltak, azok ma már többé-kevésbé elfogadottakká váltak.”

A korai felvilágosodás kori liberalizmus a szabadságról és az egyenlőségről szólt, az akkori társadalmi viszonyoknak megfelelően, ma már viszont másképp léteznek ezek az egyenlőtlenségek. Éppen ezért nem is visszafelé kell menni, hanem újra kell értelmezni – tette hozzá Lakatos Júlia. „A mostani liberalizmus alapproblémája, hogy az államnak meg kell védeni az egyént a zsarnokságtól, de a túlzott egyenlőségre törekvéstől is meg kell védeni, hiszen az a piacgazdaságot és a versenyt veszélyeztetné – baloldali irányba. Ez egy feloldhatatlan kérdés. És arról is kell beszélni, mi a kapcsolata a liberalizmusnak és a demokráciának.”

Mint mondta, nagyon sok liberális párt van még a világon, és olyan emberek, akik valamilyen módon liberálisnak gondolják magukat. Az, hogy Magyarországon ennek jó ideje nincs pártképviselete, nem jelenti azt, hogy a liberalizmus halott – fogalmazott a szakértő. „A világban és a politikatudományban egyre több önreflektív írás jelenik meg, ami arra szólít fel, hogy beszéljünk ezekről a kérdésekről, mert újra és újra aktualizálni kell.”

A liberalizmus mélyponton van

A ’90-es évek nagy forradalmai után volt egy nagyon erős ajánlata a világ számára a liberalizmusnak, a liberális demokrácia képe, amire fel tudtak nézni, ami friss, új gondolat volt, ami egy életmintát mutatott – mondta Lakatos Júlia. Hozzátette, nagyon sok ember a nyugati életstílust és azt a liberális életformát szerette volna, ami akkor elterjedt. „Ma nincs ilyen ajánlat, de nagyon erős szellemi ajánlata van az ellenpólusnak, aminek sok politikai árnyalata van az autoriter rendszerektől kezdve, a jobboldali, konzervatív, mérsékelt oldalakig.” Viszont kialakult, hogy tíz körömmel védeni kell azt, ami van, ami még a ’90-es években kialakult, és amikor egy eszme elkezd kicsit dogmatikussá válni, és elfárad, akkor rugalmatlanná válik – hívta fel a figyelmet.

Az Orbán-rendszer nem illiberális, hanem antiliberális

Mivel Magyarországon a liberalizmus gyakorlatilag egy szitokszóvá vált, ezért nem beszélünk róla, mert abból csak rosszul lehet kijönni és ez egy rossz stratégia – magyarázta Lakatos Júlia. „A Fidesz logikája – ahogyan kormányoz, és ahogyan évtizedek óta építkezik –, az, hogy többséget kell teremteni, és ehhez kell egy szellemi háttér, ami vonzóvá teszi.” Hozzátette, nem lehet azt mondani, hogy mindenki meg van vezetve, mert valamit csak tudott mondani Orbán rendszere az utóbbi években, de meg kell találni a szemben álló oldalnak is azt, hogy mi az, ami meg tudja mozgatni a szavazókat.

Lakatos Júlia szerint végig kell gondolni, hogy milyen társadalmi problémák vannak ma Magyarországon, és milyen globális problémákkal kell szembesülni a következő 20-30 évben. Mint mondta, a magyar ellenzéki politikának azokra a fideszes szavazókra is kellene koncentrálnia, akik valószínűleg nem értenek egyet Orbán Viktorral, de mégis rá szavaznak. „Milyen kérdésekkel lehet megfogni őket. Ezzel kell foglalkozni, erről tájékozódni nemzetközileg és történelmileg.”

A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom