Lantos: a nőgyógyászok mentesülnek a börtön alól, ha életbe lép az egészségügyi törvény

HírKlikk 2020. november 24. 18:30 2020. nov. 24. 18:30

A Magyar Orvosi Kamara szégyenteljesnek tartja, hogy az állam olyan szabályozást készül elfogadni, amely a szülész-nőgyászok számára fenntartja a hálapénz rendszerét. Miközben az orvosi társadalom valamennyi képviselője lemondana erről a jövedelemről, sőt büntetést vállalna, a szülész lobbi viszont megtarthatná a hálapénzt. A szakmai kamara hivatásrombolónak tartja, hogy a nőgyógyászok továbbra is fogadhatnának privát klienseket az állami rendelőkben. A témáról nyilatkozott a Klubrádióban Lantos Gabriella egészségügyi menedzser.

Úgy tűnik, azért tudják kivételes helyzetüket, s ezzel a hálapénzt is megtartani a szülész-nőgyógyászok, mert ők a NER-lovagok legfőbb szövetségesei. A Fidesz erős emberei pedig úgy látszik, nem hagyják cserben elvbarátaikat – nyilatkozta Lantos, aki egyben az Új Világ Néppárt szakpolitikusa.  

Az undorító hálapénz rendszert maguk a nőgyógyászok találták ki, ugyanis már a mai szülész dinasztiák felmenői is orvosbárónak számítottak. Már akkor jó pénzért vezették le a szüléseket, amikor Magyarországon még nem volt divat a hálapénz – állítja az egészségügyi szakértő. Így aztán nem csoda, ha a legszegényebb borsodi faluban élő cigányasszony is tudja, hogy üres zsebbel nem kerülhet a doktor úr elé. Különben szülhet egyedül.  

Viszonylag gyakori az is, hogy a szülész hálapénzt kér, vagy egy bizonyos tarifában állapodnak meg a betegekkel. Az árak a településen élők anyagi helyzetétől függenek, a fővárosban 250-300 ezer forint a díjszabás, addig egy kisebb városban 50 ezernél többet nem lehet elkérni. Miközben egyébként az orvosi műszerek, vagy az ultrahang az állami kórházak tulajdonában vannak.  

Ha a szülészek kivételes helyzetét az orvosi szakma sztárjai, a sebészek, onkológusok, vagy kardiológusok, esetleg az egész orvosi hivatásrend tudomásul veszi, akkor nyilván a törvényt előkészítő Pintér Sándor belügyminiszterrel is fel lehetett mosni a padlót – vélekedik Lantos Gabriella, aki ezt a helyzetet meglepőnek nevezte.   

A szakértő úgy látja, hogy leginkább az orbáni vágyak, és a hivatalban lévő miniszter asszonyok vállalhattak szerepet abban, hogy egyetlen orvosi kaszt mentesülhet a mindenkire vonatkozó szigorú előírások alól. Igy aztán bebizonyosodott, hogy akik sokat lopnak, – ahogy a NER-lovagok teszik – ezek után törvényesen csinálhatják, akik pedig balekok, akik keveset kapnak, azok pedig mehetnek a börtönbe.  

Az egészségügyi menedzser nem tagadja, hogy azért vannak tisztességes nőgyógyászok is, de a többség szerinte velejéig romlott. Példaként elmondta, hogy egy négynapos ünnep előtt a szülészek berendelik várandós pácienseiket, s tablettával felgyorsítják a szülést, aminek következményeként az összes újszülött idő előtt a világra jön. Az orvosbárók pedig a négynapos ünnepen mehetnek golfozni, vagy vitorlázni. A szerencsétlen gyerekgyógyászok pedig ott maradnak a nagyszámú, éretlen újszülöttel, s megfeszülnek, hogy életben tartsák a gyerekeket.  

Miután a törvény értelmében változatlanul fennmarad a szülészek kivételes helyzete, ezért kiderült azt is, hogy az Orbán-kormány sem akar korrupciómentes, egyenlő esélyeket biztosító egészségügyet Magyarországon. Az orvosi kamara legfeljebb akkor érhet el eredményt, ha a többi orvos is a sarkára áll, és addig senki nem támogatja az új törvényt, amíg a nőgyógyászok mentesítve vannak a börtön alól.