Lantos Gabriella: az orosz vakcina jó, de az engedélyeztetése politikailag motivált

HírKlikk 2021. január 23. 19:45 2021. jan. 23. 19:45

Nem tartja eredménynek az orosz és az oxfordi vakcina engedélyeztetési eljárásának lerövidítését Lantos Gabriella egészségpolitikus, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja. Erről Lantos az ATV Start című műsorában beszélt.

Szerinte – bár az Európai Gyógyszerügynökség is rövidített az engedélyezési eljáráson – az lehetetlen, hogy a 210 napos folyamatot alig két hónaposra rövidítsék, mint az OGYÉI tette. Ez egy politikailag motivált engedély – mondta Lantos Gabriella az ATV Start című műsorában.

Az oxfordi vakcina engedélyeztetését pedig hősködésnek tartja az ellenzéki párt elnökségi tagja, mivel január 29-én az Európai Gyógyszerügynökség is megadja az oxfordi vakcina engedélyét, addig viszont nem lehet az unió területére szállítani.

Az orosz vakcinával Lantos szerint nincs baj. A forgalomba hozott oltóanyagok közül a legmodernebbnek a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinái számítanak, de rögtön utánuk következik az oxfordi és az orosz oltóanyag. A rohamtempóban véghez vitt engedélyeztetés azonban sem az OGYÉI, sem a vakcinák hitelességének nem tesz jót, és összekeveri ezeket az egyébként jó oltásokat a kínai Sinopharm oltóanyagával, amely egy korábbi technológiát képvisel.

Lantos Gabriella szerint az Európai Gyógyszerügynökség pár hónapon belül engedélyezheti a Szputnyik-V használatát, és ezt követően, ez egy használható vakcina lesz. Ám kérdés, hogy mennyiért vásárolja meg Magyarország az AstraZeneca vakcinájával nagyjából hasonló minőségű orosz oltóanyagot.

A Sinopharm vakcinája kifejezetten a szegény országoknak szánja a vakcináját, ahol nem megoldható az mRNS- vagy vektorvakcinák által igényelt hűtés.

Lantos Gabriella szerint az orosz vagy kínai vakcina tömeges beszerzése nem rövidíti le a lakosság átoltottságához szükséges időt. Szerinte a 60 év fölöttieket március-áprilisra tudják beoltani Magyarországon, az annál fiatalabb, egészséges állampolgárok tömeges oltására a tavasz végéig kell várni.