Lantos Gabriella: ez egy családbarát kormány nyilvánvalóan családellenes intézkedése

Millei Ilona 2021. június 11. 12:19 2021. jún. 11. 12:19

A május 25-én a Parlamenthez Semjén Zsolt által benyújtott egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításai között szerepel, hogy 2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők. Így a maradék három magánkézben lévő meddőségi centrum – ahol még lombikprogram folyik – is állami kézbe kerülhet. Ha a javaslatot elfogadják, akkor a klinikáknak át kell adniuk a náluk tárolt embriókat és ivarsejteket. A törvényjavaslat az érintettek között hatalmas felháborodást váltott ki, vasárnap tüntetni fognak ellene. A felszólalók közt lesz Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusa is. Azt mondja, ez egy családbarát kormány nyilvánvalóan családellenes intézkedése, és ennél keresztényellenesebb dolgot nem is tud elképzelni. Az államnak lenne mit szabályoznia, mert ez egy teljesen szabályozatlan terület. Egyet viszont nem tehet, nem veheti el, nem államosíthatja az embriókat, mert azok nem a meddőségi központoké, hanem a családoké. Ez államosított szervkereskedelem. Amúgy a javaslat alkotmányellenes, semmi értelme nincs, és nem lehet más magyarázatát találni, minthogy ez megint egy irtózatosan nagy biznisz lesz valakinek.

– Miért államosítaná a meddőségi klinikákat az állam?

– Ha normális, racionális érvelésben próbáljuk megtalálni a választ, akkor az nem fog sikerülni, mert semmi értelme nincsen. Hiszen ez egy családbarát kormánynak nyilvánvalóan családellenes intézkedése. Nem is tudom, miként lehetne ennél jobban kifejeznie egy kormánynak, hogy mennyire nem érdeklik a családok, nem érdekli a demográfia, még a saját fő célja sem, hogy a magyar anyák szüljék tele a Kárpát-medencét. Ez nem valósulhat meg a sikeres meddőségi kezelések nélkül. Ezért ennek egyszerűen nem lehet más magyarázatát találni, minthogy ez megint egy irtózatosan nagy biznisz lesz valakinek.

– Mit jelent az, hogy a klinikák kötelesek lesznek átadni a náluk tárolt embriókat és ivarsejteket?

– Ez konkrétan egy államosított szervkereskedelem. Hiszen az ott lévő embriók nem a klinikáké, ebből következően nem lehetnek az államé. Hiszen ezek az embriók a családoké. A meddőségi központok már most is komoly kapacitásokat kell, hogy lekössenek azért, mert sok pár a sikeres meddőségi kezelés után a megtermékenyített embriójáért nem jelentkezik, mert vagy nem szeretnének több gyereket, vagy esetleg már nincsenek is együtt. Csakhogy a meddőségi központok a párok beleegyezése nélkül semmit nem csinálhatnak az embriókkal, még kutatási célokra sem használhatják fel, őrizniük kell azokat a világ végezetéig. Hiszen ezek az embriók a pároknak a „legsajátabb, legbelsőbb” tulajdonai. Ez egy teljesen szabályozatlan terület. A meddőségi központok nem kérhetik le, hogy hol laknak a páciensek, és nem bombázhatják őket felszólításokkal, hogyha nem csinálnak ezt vagy azt, akkor majd kutatási célokra felajánlják az embrióikat. Lenne itt mit szabályoznia az államnak! De egyet nem tehet, nem veheti el, nem államosíthatja az embriókat, mert azok nem a meddőségi központoké.

– Ez nem törvényellenes?

– Minden szempontból az. Ez az egész törvényjavaslat úgy, ahogy van alkotmányellenes. Egyrészt sérül a páciensek legmagasabb egészségügyi ellátáshoz való joga, másrészt sérül a szabad orvosválasztáshoz való joguk, harmadrészt sérül a saját embriójukhoz kötődő minden jogosítványuk. És mindemellett sérül a vállalkozás szabadsága is, hiszen az állam kiadott egy működési engedélyt ezeknek az intézményeknek, tehát alkalmasnak nyilvánította őket arra, hogy ilyen kezeléseket folytassanak. Most pedig az intézmények minden hibázása nélkül, egyszerűen azt mondja, hogy nem alkalmasak rá, és az ilyen kezeléseket nem engedélyezi. Ez a legsötétebb kommunizmus.

– És az embrió joga nem sérül? Hiszen az abortuszok kapcsán is fölmerül az embriók joga…

– Ehhez már jogász kell, aki ennél is mélyebben meg tudja ítélni, hogy az embriónak mihez van joga, hol legyen tárolva. Ahhoz a szülőkön kívül nincs joga senkinek, hogy az embrióról lemondjon. Nem lehet őket fölolvasztani. Az embrióknak joguk van az embriósághoz, amíg a szülők nem döntenek úgy, hogy ők az embrióra nem tartanak igényt.  Ezek nagyon súlyos etikai kérdéseket vetnek föl, és értelmes vitákat lehetne folytatni róluk. De a kormánynak nem az a célja, hogy megoldja ezeket a szabályozatlan, és tényleg nagyon nehezen megítélhető ügyeket. Mert például akkor ezeket az embriókat miért is ne lehetne odaadni olyan nőknek, akik petesejt donációt szeretnének, vagy arra várnak, mert nincs saját petesejtjük. Mindenféle optimális felhasználási módja lehetne. Erről érdemes lenne beszélgetni. Csak egyet nem lehet csinálni, államosítani.

– Mi lesz ennek az államosításnak a következménye?

– Még hosszabb sorok fognak kialakulni az állami intézetekben. Most is van olyan államilag finanszírozott intézet, ahol ebben az évben már nincs szabad időpont. És június eleje van. Fél évnél is hosszabbak a várólisták. Hallottam olyanról, hogy fiatal pároknak azt mondják, menjenek szépen haza, kísérletezzenek még otthon, miközben már évek óta nem sikerül a nőnek teherbe esnie. Mindezt azért, hogy legalább az idősebbek beleférjenek még a nekik járó kezelésbe. És, hát már eddig is nagyon sokaknak csak egy út volt: a cseh városba, Brnoba menni, ahol nagyon sok, fantasztikusan profi meddőségi klinika van. Odajárnak a petesejt donációra várók, a leszbikus párok, az idősebbek, az egyedülállók.  Nálunk egy csomó ember fog kiszorulni a meddőségi ellátásból, és majd Csehországban fogják ők is a kezeléseket elvégeztetni, mert Magyarországon nem lesz rá módjuk.  Ennél keresztényellenesebb dolgot nem is tudok elképzelni.

– Eddig hat ilyen klinikát államosítottak nálunk. Ezek milyen eredményt tudott felmutatni?

– A magyar állam több, mint tíz éve semmilyen statisztikát nem tesz közzé az egyes intézmények eredményességéről. Legutoljára Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász próbálta ezeket az eredményességi mutatókat begyűjteni, és nyilvánosságra hozni. Akkor éppen Kaáli professzor tiltakozott ez ellen a legeslegjobban, így nem lett belőle semmi. Úgyhogy azóta sincsenek ilyen mutatók, nem lehet tudni azt sem, hogy korábban milyenek voltak az eredményességi mutatói az egyes klinikáknak, ahogy azt sem, hogy amióta államosították azokat, jobbak, vagy rosszabbak lettek az eredményeik. A szóbeszéd szerint sokkal kevésbé eredményesek, amin az ember nem csodálkozik, hiszen az állam kevésbé tud szervezni, mint egy profitorientált magáncég. Több biológus, nőgyógyászati specialista meg meddőségi asszisztens sem lett az országban. Most pedig még inkább kevesebb lesz, mert sokan fognak külföldre menni, hiszen nem azért nem dolgoztak az államnál, mert nem volt hol, hanem azért, mert nem akartak. A kérdésére visszatérve, semmilyen nyilvánosság nincs, nem is lesz, nem is az a cél.

– Az állam miért tartja fontosnak, hogy a meddőségi kezeléseket csak ő végezhesse el, hiszen, ha elfogadják a törvényjavaslatot, 2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők?

– Nem az a fontos, hogy csak ő végezhesse el, hanem, hogy másnak ne legyen ilyen lehetősége. Ne legyen verseny, ne derüljön ki, hogy milyen rosszak, és főleg, ha lesznek lehetőségek arra, hogy ezen pénzt keressenek, akkor azok kik legyenek. Ez egy következő „nagyon szép és termékeny” elképzelés.

– A szó szoros értelmében. Civilek készülnek demonstrációra a meddőségi intézetek államosítása, bezárása ellen. Van okuk erre?

– Minden okuk megvan rá. Hiszen tőlük veszik el a gyermekekkel járó boldogság lehetőségét. Csak nekik van lehetőségük tiltakozni. Minthogy ők választók, remélhetőleg az ő hangjukat meg fogja hallani a kormány.

– Ki kezdeményezte ezt a demonstrációt, mikor lesz, kik fognak beszédet mondani?

– Vasárnap fél háromkor lesz a Kossuth téren. Három magánszemély kezdeményezte, azután, hogy olvasták az erről szóló Facebook posztomat https://www.facebook.com/lantosgabriella.uvnp, és rádöbbentek arra, hogy igen, ez most már húsba vágóan érinti őket.

– Ön is fel fog szólalni…

– Igen. Ilyen igazságtalanság fölött nem lehet szótlanul napirendre térni.