Látlelet a magyarországi szegénységről

HírKlikk 2021. február 11. 14:12 2021. feb. 11. 14:12

„A magyar szegények fűtenek, vagy esznek” címmel közölt tudósítást Sajónémetiből a Reuters hírügynökség. Az írás – amit számos sajtóorgánum közölt – a 28 éves roma Berki Zoltán életét mutatja be. Az Európai Bíróság a múlt héten kimondta, hogy Magyarország folyamatosan megszegte a légszennyezés korlátozására vonatkozó szabályokat.

A többi között a svájci Swissinfo.ch is lehozta az ötgyermekes család történetét. Így megírta, hogy télen csak azt a két kicsi helyiséget tudják fűteni, ahol alszanak. Berki Zoltánnak a gumit és műanyagokat már napkelte előtt el kell tüzelnie, hogy senki ne lássa a felszálló fekete füstöt, de úgyis felkelne, mert télen-nyáron egy órát kerékpározik a munkahelyére, nincs ugyanis pénze buszjegyre. A szemét égetésével nincs egyedül: itt mindenki ezt teszi, mert – ahogyan Berki elmondta: vagy enni tudnak, vagy drága fával fűteni.

A sűrű füst leül a völgyben. Az Európai Bíróság a múlt héten kimondta hogy Magyarország folyamatosan megszegte a légszennyezés korlátozására vonatkozó szabályokat a Sajó völgyében, és máshol is. Ha a kormány ezen nem változtat, pénzbírság lehet a vége.

A Reuters megkereste a magyar kormányt is, de nem kapott választ a kérdéseire. A cikk szerint Magyarország csökkentette a széndioxid-kibocsátását, de továbbra is vannak olyan helyek, ahol rendkívül magas a levegő szennyezettsége, és a szabályok betartatásával a helybeliek és a környezetvédő szervezetek szerint nemigen foglalkoznak. Szenvednek ettől a nagyobb városok is, de különösen súlyos a helyzet a Sajó völgyében, ahol a szennyezést szegénység kíséri. A környék Európa legszegényebbjei között van, amióta harminc évvel ezelőtt eltűnt a kommunista korszak nehézipara. Az időjárási viszonyok miatt a nehéz füst akár hetekig is tartja magát a völgyben.

Magyarországon más ilyen vidékek is vannak, és együttesen évente több ezer, idő előtti elhalálozást okoznak. Az országban a levegőszennyezés mintegy 13 ezer idő előtti elhalálozást és egymillió megbetegedést okoz, a gazdasági kár pedig euró-milliárdokra rúg. A részecskeszennyezés terén Európában Magyarország mögött már csak Bulgária és Lengyelország következik a levegőszennyezés okozta egészségkárosodás mértékében. Berkiéknél mind az öt gyerek inhaláló készülékeket használ, mert asztmás tüneteik vannak – írta a hírügynökség.

Forrás: Hírklikk