Lehet, hogy Orbánék kidobják a Norvég Alap tízmilliárdjait

HírKlikk 2021. július 21. 09:20 2021. júl. 21. 09:20

Nehogy már a civilek beleszóljanak, ki kapja a támogatást... Hét hónapja volt a kormánynak, hogy megállapodjon a donorokkal arról, ki lesz a 77 milliárd forintos támogatás civil pályázatainak lebonyolítója. A határidő most jár le, a tét pedig nem csak pénzben mérhető.

A tavalyi norvég-magyar megállapodás értelmében, a kormánytól független szervezetnek kell szétosztania a Norvégiából és az Európai Gazdasági Térségből érkező civil támogatásokat. A december 21-én kötött egyezség szerint hét hónap alatt kell kiválasztani a lebonyolítót, a határidő szerda éjfélkor jár le, egyelőre mégsem hirdettek győztest.

A norvég kormány a 24.hu-nak azt írta, még a hét elején is tárgyaltak, és csak a hét második felében lesz eredmény. A Miniszterelnökség nem válaszolt a lapnak. A legjobb pályázatot ugyan a donorok választják ki, de a magyar kormánynak egyetértési joga van.

Biztosan tudni, hogy pályázott az Ökotárs Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt, valamint a Magyar Hang szerint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is.

A korábbi ciklusokban az Ökotárs vezette konzorcium látta el ezt a feladatot, majd 2014-ben a kormány szabálytalanságokkal és politikai motivációval vádolta őket. Persze kiderült, hogy ebből semmi nem igaz, sem az ügyészség, sem a NAV nem talált semmilyen, a kormány által felhozott szabálytalanságot. Időközben a Norvégia által felkért független könyvvizsgálók is arra jutottak, hogy az Ökotárs remek munkát végzett. Mindezek miatt, nem csoda, hogy az Orbán-kormány már csak az arcvesztés elkerülése miatt is szeretne új kezelőt választani.

A pályázatokon összesen 77 milliárd forint érkezik Magyarországra, ennek azonban csak mintegy tíz százaléka jut civil szervezeteknek. Miután ezt a támogatást a többi közt társadalmi felzárkóztatásra, egészségügyi, oktatási, közlekedési és helyi fejlesztésekre, illetve a romák integrációjára lehet elkölteni, elvileg a magyar kormány érdeke is az lenne, hogy a pénz mielőbb megérkezzen, már csak azért is, mert az összeg nagy része felett ő is rendelkezhet.

Forrás: 24.hu