Lehet jó a nem egészségügyi használatra szánt kínai felszerelés, de be kell vizsgálni

HírKlikk 2020. április 29. 18:07 2020. ápr. 29. 18:07

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára szerint, a kormány a hazánkba érkező egészségügyi felszerelés szúrópróbaszerű, rendszeres laboratóriumi tesztelését tervezi, bár erről csak híreik vannak, hivatalos információ még nincs.

A 168 Óra számolt be arról, hogy a dobozokon látható felirat szerint egészségügyi használatra alkalmatlan védőfelszerelés egy része már meg is érkezett a Jahn Ferenc Kórházba.

Ennek kapcsán kérdezte a lap Svéd Tamást, a MOK titkárát, aki úgy vélte, hogy a kormány a hazánkba érkező egészségügyi felszerelés szúrópróbaszerű, rendszeres laboratóriumi tesztelését tervezi, bár erről csak híreik vannak, hivatalos információ még nincs.

Az aneszteziológus főorvos elmondta, hogy „a kollégáktól nagyon vegyes visszajelzések érkeznek a védőfelszerelések és az országban használt, főként gyors- és szerológiai tesztek minőségéről, főleg utóbbiak, amelyek között sajnos nem ritka a selejt. Ez azonban nem csak hazai gond: az Egyesült Államokban, Kanadában és Európa számos országában is előfordult már, hogy a kínai szállítmányok egy része használhatatlannak bizonyult és azokat kukázni kellett”. 

Svéd Tamás a lapnak azt is elmondta, hogy az egészségügyi felhasználásra szánt cikkek árazása általában akkor is sokkal magasabb, ha ugyanazokról a filléres termékekről van szó. Egy kétezer forintos jól fertőtleníthető fröccsöntött műanyagpapucsért akár tízszer annyi pénzt is elkérnek, ha steril csomagolásban műtőspapucs néven érkezik. Ebből az következik, hogy nem tekinthető kórházi felhasználásra eleve alkalmatlannak az árucikk, amelyet felirata szerint, nem egészségügyi felhasználásra szántak.

A cikk végkövetkeztetése szerint, végeredményben nem a felirat döntő, megfelelőnek látszó papírokkal érkezett termék is lehet hibás. A kulcskérdés az, hogy van-e minőségi ellenőrzés, és szükséges-e az adott termék megfelelő előkészítése.