Lélegeztetőgépenként ötmillió forint eltűnik

N. Vadász Zsuzsa 2020. április 22. 19:10 2020. ápr. 22. 19:10

Totális káosz jellemzi a – rendelkezésre álló, az országba már beérkezett, s a majd beérkező – lélegeztetőgépek számáról és költségéről nyilvánosságra hozott információkat. Orbán Viktor április 10-én azt mondta, hogy „lélegeztetőkészülékből körülbelül 2000 van, ezt kell felfuttatni 8000-re” – ám három nappal korábban, Szijjártó Péter arról beszélt, hogy 14 490 lélegeztetőgépet rendeltek. A különbözettel megegyező, több mint hétezer gép pedig – a többi nyilatkozat alapján biztosan állítható – nincs az országban. Csak nem véletlen a homály? A gyanút erősíti, hogy a rendelkezésre álló kevés információból kiindulva, az látszik, hogy akár 4-6 milliós túlszámlázás sem kizárt gépenként.

A koronavírus-járvány elleni védekezésre szánt kassza felülről nyitott – mondták Orbánnal az élen többször is, kormányzati emberek. Ennek persze nem azt kellene jelentenie, hogy nyitott a trükközésre, a túlszámlázásra, a mutyira és a magánzsebek tömésére. Pedig erős a gyanú, hogy ez mind előfordul ezekben a napokban Magyarországon.

Ahogy tegnap már megírtuk: utánaszámolva: a lélegeztetőgépekre, sebészi maszkokra, ruhákra és izolációs köpenyekre, továbbá maszkokra, sapkákra, kesztyűkre és tesztekre fordított kiadások nem haladhatták meg a 140 milliárd forintot. Ha pedig igaznak vesszük Szijjártó Péter állítását, miszerint április 16-áig bezáróan, „az elmúlt csaknem másfél hónapban 500 milliárd forintot költött a magyar állam egészségügyi eszközök beszerzésére, védekezésre” (Hír TV Magyarország élőben, 2020. április 16.), akkor bizony sok százmilliárd forintnyi hiányzik (s azóta eltelt egy újabb hét, ami alatt folyamatosan a beérkező újabb és újabb szállítmányokról szóltak a hírek).

Egy kis lélegeztetőgép-matek

Némi segítséget kértünk a lélegeztetőgépek nemzetközi piaci áraival tisztában lévő, a nemzetközi kereskedelmet ismerő szakértőtől, aki elmondta, hogy az olasz gyártmányú egyszerűbb gépeket már 3 millió forintért be lehet szerezni, a legprofibb amerikai gépeket mintegy 8-9 millió forintért adják, s e kettő között kínálja – 4-4,5 millió forintnak megfelelő dollárért – számos ország is a kínainál jobb gépeket, a többi között Tajvan, Malajzia és Dél-Korea.

Azt tudni kell, hogy a kínai gépekért általában feleannyit adnak a világpiacon, mint a hasonló paraméterrel rendelkező, másutt gyártottakért  (általában is, nem csak az egészségügyben használtakért). Ebből kiindulva, kimondható, hogy normál – és nem túlszámlázott – áron 3-3,5 millió forintnál többe egy kínai lélegeztetőgép nem kerülhet. Azaz a mintegy tízmillióért beszerzett gépekre 6,5-7 millió forint plusz adódik. Legyünk megengedők: mondjuk azt, hogy a mai keresleti piacon a kínaiak alaposan megnyomják az árakat, de még így sem képzelhető el, hogy a normál ár kétszeresénél többet kérnének érte. Ebben az esetben pedig gépenként 3-3,5 millió forint továbbra is hibádzik.

Az már csak hab a tortán, hogy az elmúlt negyven napban az európaiak által vásárolt kínai lélegeztetőgépek jelentős részét – 30-40 százalékát, esetenként (például Olaszországból) akár a felét is  – használhatatlansága miatt, vissza kellett küldeni Kínába vagy ki kellett dobni.

Mennyi az annyi?

A kormány persze soha nem közölt olyan információt, hogy mennyiért vásárolja a lélegeztetőgépeket Kínából. Erre csak következtetni lehet, mégpedig elég pontosan abból kiindulva, ami  március 26-án a Magyar Nemzet hasábjain megjelent. A hír szerint az OTT-ONE Nyrt. 500 lélegeztetőgépet vehet Kínából. Erről a Külgazdasági és Külügyminisztériummal kötött megállapodást. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatás szerint, a KKM a teljes összeget – nettó 4,7 milliárd forintot – előre kifizeti az OTT-ONE részére. A megrendelt lélegeztetőgépek a második negyedévben érkeznek – áll a cikkben.

Ebből ki lehet számolni, hogy 9,6 millió forintot költenek egy-egy gép beszerzésére. Ha pedig igaznak vesszük, hogy a kormány összesen 14 490 lélegeztető gépet rendelt – ahogy arról Szijjártó Péter beszélt az Országgyűlés külügyi bizottságában (kormany.hu, április 7.), akkor döbbenetes eredményként azt látjuk, hogy  a teljes 136 milliárd forintos árnak akár a 40 százaléka is valakiknek a zsebébe vándorolhat.

Csak nem emiatt kell ennyi gép?

Az már önmagában is rejtélyes, hogy miért rendeltek közel 15 ezer lélegeztetőgépet Orbánék, miközben maga a főnök, a kormányfő is „csak” 8000 gép szükségességéről beszélt. Nemzetközi példák sora mutatja, hogy még az is sok. Németországban, Franciaországban és Olaszországban a 200 milliós lakosságból egy időben összesen most 9300-9400 ember van lélegeztetőgépen – pedig az utóbbi két ország komoly gócpontja a járványnak. De említhető a 20-25 milliós New York állam, ahol  összesen 10 ezer lélegeztetőgép van használatban. Ebből, az előbbi példákból, továbbá abból kiindulva, ahogy a járvány prognosztizálhatóan a térségünkben alakul, egészen egyszerűen nem védhető, hogy a mintegy 9,5 milliós Magyarországon miért kell összesen 17 ezer lélegeztetőgép, de akár csak nyolcezer is. (S ha ennyi kell, ki fogja azokat működtetni, hiszen gépenként három-négy kiképzett szakember kell).

Egyáltalán, hány gép van?

Őszintén megmondjuk, mi már nem tudjuk kiszámolni, hogy jelen pillanatban hány gép van ténylegesen Magyarországon (arról meg még annyi információnk sincs, hogy hány gép működőképes – lásd még a kínai minőségi problémákat).

Mindenesetre kigyűjtöttük a járvány ideje alatt, a közvéleménnyel e témában megosztott nyilatkozatokat. Íme:

2020. március 10. (kormany.hu): Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy 1600 lélegeztetőgép van az országban, ezt már korábban felmérték.

2020. március 13. (kormany.hu): „Van továbbá 2-2 ezer lélegeztető és altató gép” – mondta Orbán Viktor.

2020. március 23. (infostart.hu): Orbán Viktor az országgyűlésben elhangzott napirend előtti beszédében elmondta, hogy rendelkezésre áll 2560 darab lélegeztetőgép.

2020. március 24. (kormany.hu):  Orbán Viktor elmondta, hogy „befutott a keleti portyázók újabb szállítmánya”, s 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából.

2020. március 24. (MTI):  Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy...2560 lélegeztető gép pedig a kórházakban áll rendelkezésre. (Amelyek már fellelhetőek Magyarországon).

2020. március 26. (Magyar Nemzet): Az OTT-ONE Nyrt. 500 lélegeztetőgépet vehet Kínából, miután csütörtökön megkötötte az erről szóló megállapodást a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM). A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatás szerint, a KKM a teljes összeget, nettó 4,7 milliárd forintot előre kifizeti az OTT-ONE részére. A megrendelt lélegeztetőgépek a második negyedévben érkeznek.

2020. április 8. (kormany.hu): „közel 190 milliárd forintot költött a kormány védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztető gépek vásárlására” – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

2020. április 8. (kormany.hu): Szijjártó Péter miniszter a Facebook oldalán elmondta, hogy 140 lélegeztetőgép érkezik szerdán Kínából.

2020. április 10. (hirklikk.hu): Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: „Amikor tömeges lesz a fertőzés – és mivel eddig ezt senki nem úszta meg, érdemes rá felkészülni –, akkor 7500-8000 olyan intenzív kórházi ágy és lélegeztetőgép is kellhet, amellyel az időseket el tudják látni. Békeidőben Magyarországon lélegeztetőkészülékből körülbelül 2000 van, ezt kell felfuttatni 8000-re úgy, hogy meglegyenek a gépeket kezelni képes orvosok, ápolók is”.

2020. április 14. (kormany.hu): Szijjártó Péter az Országgyűlésben elhangzott napirend előtti felszólalásában kifejtette, hogy az elmúlt egy hét alatt 26 repülőgép, azokon összesen 101 lélegeztetőgép érkezett. (azaz, április 7. és 14. között).

2020. április 16. (kormany.hu): Szijjártó Péter miniszter szerint, 24 óra alatt 200 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra (aznap volt szerda)

2020. április 7. (kormany.hu): Csaknem 31 millió maszk, 133 ezer teszt és 152 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatóján az Országgyűlés külügyi bizottságában kedden. Lélegeztető gépből 14 490-et rendeltek

2020. április 20. (kormany.hu): Szijjártó Péter miniszter arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt héten 220 lélegeztetőgép is érkezett, összességében 538.