Lista van arról, mely médiumokat akarja a Fidesz lehetetlenné tenni a „szuverenitásvédelmi” törvénnyel

HírKlikk 2023. szeptember 27. 14:05 2023. szept. 27. 14:05

A Schmidt Mária vezette, kormányközeli XXI. Század Intézet már márciusban egy kiadványban listázta, hogy szerintük kik veszélyesek a média szuverenitására.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Fidesz-KDNP múlt heti frakcióülése után Kocsis Máté bejelentette, még az ősszel benyújtanak az Országgyűlés elé egy úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot. Erről a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője elárulta, hogy az Alaptörvényben és a Büntető Törvénykönyvben (BTK) is új szabályokkal fogják korlátozni „a külföldről finanszírozott újságírókat, álcivileket és dollárpolitikusokat”, akik a Fidesz-KDNP megfogalmazása szerint Magyarország szuverenitását támadják. A cél, hogy „borsot törjenek” a „baloldali újságírók” orra alá, akik külföldről kapnak támogatást, amivel úgymond veszélyeztetik az ország szuverenitását.

A Media1 hívta fel a figyelmet arra, hogy a Schmidt Mária által vezetett, Fidesz-közeli XXI. Század Intézet honlapján megtalálták a Trend címmel megjelent márciusi kiadványukat, amelynek első számának a címe ez volt: „Veszélyben a médiaszuverenitás – A külföldről finanszírozott média forrásai és donorjai”.

Ebben felsorolják, hogy kiket tartanak veszélyesnek a magyarországi média szuverenitására. A lista: a 444, a Partizán, a Telex, az RTL, a Szabad Európa, az Átlátszó, a Direkt36, a K-Monitor és a Lakmusz.

Ezekről ugyanis  – az egyébként nyilvános beszámolóik alapján – megállapították, hogy külföldi forrásokból fedezik a működési költségeik 25-100 százalékát.

Szerintük a kifogásolható külföldi eredetű források közé tartoznak az Európai Unió szervei és pályázatai is, továbbá a holland és az amerikai nagykövetség, valamint minden olyan külföldi alapítvány, kormányügynökség, nagyvállalat vagy nonprofit szervezet, amely valamikor bármilyen módon anyagi támogatást nyújtott a felsorolt médiumoknak.

Schmidt Mária intézetének kiadványa azt is kifogásolja, hogy ezek a médiumok gyakran bírálják az Orbán-kormányt.

Oroszországban már van hasonló törvény, amely megbélyegzi a külföldi forrásokat is igénybe vevő médiumokat. A Vlagyimir Putyin vezette országban elfogadott jogszabályt idegen ügynök törvénynek nevezik. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) tavaly megállapította, hogy az nemzetközi egyezményekbe ütközik. 

Vagyis a fideszes „szuverenitásvédelmi” törvény orosz mintát követ. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a listán feltűnően sok az oknyomozó újságírók által működtetett portál, ami a kormánynak bizonyára kellemetlen cikkeket közöl. A lista pedig bizonyára folyamatosan bővülni fog a törvény elfogadása után.

Forrás: media1.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom