Ma indul hazánk első alternatív népszavazása

HírKlikk 2023. október 23. 10:00 2023. okt. 23. 10:00

Az oktatást érintő hét kérdésben fejthetik ki a magyarok álláspontjukat hazánk első alternatív népszavazásán. A szavazatok leadására személyesen október 23-30. között lesz mód Budapesten, a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban, de arra online is lehetőség van. Az Egységes Diákfront és az aHang kezdeményezte szavazással azért kényszerültek az utcára és az online térbe, mert kérdéseiket a Nemzeti Választási Bizottság nem hagyta jóvá.

Október 23-a idén tavalyhoz hasonlóan ismét részben az oktatásról is szól, mert az estére szervezett tüntetés mellett ma veszi kezdetét a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás. Az Egységes Diákfront (EDF) és az aHang szervezésében megvalósuló kezdeményezéssel – amelyről a Hírklikken is beszámoltunk, és a szervezetek egyik képviselőjével a Klikk TV-n is beszélgettünk – azért szorultak ki az utcára és az online térbe, mert népszavazási kérdéseik közül egyet sem hagyott jóvá a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A Telex cikkében emlékeztetett, hogy volt kérdés, amellyel kapcsolatban az volt a kifogásuk, hogy az túl hosszú, másikat pedig azért dobták vissza, mert a testület szerint nem volt kellően egyértelmű.

Az EDF és az aHang ugyan megtámadta az NVB döntését a Kúrián, mindhiába. Az online szavazás már elindult október 20-ától, azaz péntektől, de személyesen október 23-30. közt van rá lehetőség, amelyre az ellenzéki pártok 2021-es előválasztásához valamelyest hasonló módon adnak alkalmat. Budapesten, minden megyeszékhelyen és több más nagyvárosban.

A következő hét kérdésben fordulnak a polgárokhoz:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amelyek minden gyermek számára biztosítják a modern, esélyteremtő oktatást?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós
beleszólása az igazgató kiválasztásába?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a
köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

Ahhoz, hogy a 7IGEN-es alternatív népszavazást sikeresen le tudják bonyolítani az állam helyett, az EDF és az aHang már nyáron elkezdte annak szervezését, amelynek lebonyolításában több mint ezer önkéntes aktivista segít. A személyes szavazás az adott időben és helyen kijelölt sátrakban is online zajlik majd. Okoseszközökön az előválasztásról ismert ELEVE hitelesített szavazási rendszer friss verzióján keresztül. A nagyszabású országos eseményt közösségi finanszírozásból valósítja még a két szervezet, és bár az előzetesen kitűzött, 15 millió forintos összegnél több gyűlt össze, de a költségek is meghaladták azt időközben.

A 7IGEN-es szavazáson nem pusztán 18, hanem már 16 éves kortól lehet voksunkat leadni, így a még érettségi előtt álló diákok is hallathatják hangjukat. A szervezők célként azt szabták magukkal és kezdeményezésükkel szemben, hogy 200 ezer ember vegyen alternatív népszavazásukon részt.

„A célunk, hogy rövid és hosszú távon is változásokat, és valódi reformdöntéseket kényszerítsünk ki a hatalomból. Emellett pedig tovább küzdünk azért, hogy valódi népszavazáson is véleményt mondhassanak az emberek a magyar oktatás helyzetéről” – írják sajtóközleményükben.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom