Ma lesz az ENSZ klímakonferencia Madridban

Adorján György 2019. december 2. 12:48 2019. dec. 2. 12:48

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem a Parlament legfontosabb feladata, és a fiatalok vezette klímatüntetéseknek jelentős befolyásuk van. Ezt mutatja az Eurobarométer új felmérése is.

„Az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a környezetünk, az óceánok és a biodiverzitás megőrzése”: ezek az Európai Parlament legfontosabb feladatai az uniós polgárok szerint – tartalmazza az EP megbízásából 2019 októberében készült új Eurobarométer felmérés. Már a májusi európai választáson való részvételnek is a klímaváltozás volt az egyik fő mozgatórugója – különösen a fiatalok körében. Most pedig első ízben egy Eurobarométer felmérésben is a politikai prioritások élére került az éghajlatváltozás.

Az európaiak legnagyobb hányada, összesen 32 százaléka gondolja úgy, hogy az éghajlatváltozás és a környezet megóvása a legfontosabb ügy azok között, amelyekkel az európai parlamenti képviselőknek foglalkozniuk kellene. Tizenegy tagállamban ez a leggyakrabban említett téma – különösen Svédországban (62 százalék), Dániában (50 százalék) és Hollandiában (46 százalék). Magyarországon 30 százalék vélekedik így.

David Sassoli, (S&D, Olaszország) parlamenti elnök, aki hétfőn érkezik Madridba, az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájára, elmondta, hogy „Ez a felmérés egyértelműen mutatja, hogy az európaiak végre lépéseket várnak az uniótól az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az EP épp tegnap fogadott el Strasbourgban egy állásfoglalást, amely éghajlati és környezeti vészhelyzetet hirdet Európában és a világon. Odafigyelünk az európaiak véleményére, és tudjuk: nem csak szavakra, de tettekre is szükség van.” 

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, Antonio Guterres szerint „Hiányzik a politikai akarat, hogy leállítsák a szénerőművek építését 2020-tól kezdve. A környezetszennyezést kellene adóztatni, nem az embereket” – mondta.

Hogy Magyarországot kik képviselik ma Madridban, arról a kormányhoz közel álló média szűken, vagy sehogy sem tájékoztatott. A fideszes üzenet pedig annyi volt, hogy a klímaügy csak a bevándorlás elfedésére szolgál. Ezek normálisak?!

Tóth Bertalan szocialista politikus, pártjának vezetője viszont kijelentette, tartozunk annyival hazánk és Európa polgárainak, hogy véget vetünk a közömbösségnek, a tesze-toszaságnak, a félrenézések politikájának. A magyar emberek és Európa polgárai azt várják az Európai Uniótól, hogy közös megoldásokat találjon mindarra, amit egyenként egyetlen nemzetállam sem tud megoldani. Ebbe pedig a szegénység felszámolása épp úgy beletartozik, mint a tiszta ivóvíz és a tiszta levegő biztosítása. 

A szocialista EP képviselő, Ujhelyi István pedig az alábbi üzenetet küldte az illiberális államépítőknek: Kedves fideszes kollégák, tisztelt országvezetők! Ez nem játék, a fene egye meg! Itt nem lehet a végletekig kamuzni és csak elbábozni, hogy csináltok valamit! Vagy globális választ adunk és közösen lépünk, vagy mind elbukunk. A klímakatasztrófa nem állítható meg az „erős nemzetállamok erős szuverenitásával”, a tomboló viharok és a hőség nem állítható meg néhány plakáttal vagy drótkerítéssel. Hiába spájzoltatok be kastélyt, bányát, fél-Balatont, focicsapatot, stadiont és azeri bankszámlát, ha eljön a végítélet órája, ezek mit sem fognak érni. Ideje, hogy komolyan vegyétek generációnk legkomolyabb feladatát és kihívását. Legalább ezt – írta a szocialista EP képviselő