Magyar város is van a közép-európai régió legkedveltebb üdülői között

HírKlikk 2021. július 30. 11:32 2021. júl. 30. 11:32

Magyarországon Siófok, Horvátországban Crikvenica a befutó az utazók körében, Csehországban Karlovy Vary, Romániában pedig a Fekete-tenger partján fekvő Mamaia lett a legvonzóbb a foglalások alapján – derült ki a Szállás.hu legfrissebb kutatásából, amelyet pénteken küldött az MTI-nek.

A közlemény szerint Magyarországon országos viszonylatban Siófok, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Eger, Budapest, Hévíz, Gyula, Szeged, Zalakaros és Pécs vonzza a legtöbb vendéget a főszezonban. A Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Keszthely és Balatonlelle a legnépszerűbbek. Horvátországban a tengerpart ékkövei, Crikvenica, Vir, Medulin, Zadar és Pula a legfelkapottabb települések. Csehországban a gyógy- és fürdővárosok a befutók: Karlovy Vary, Frantiskovy Lázne, Mariánské Lázne szerezték a legtöbb foglalást.

A portál statisztikái szerint az adriai nyaralások hosszabbak, mint a balatoniak: előbbi átlaga öt-hat éjszaka, utóbbié három-négy éjszaka – mondta a közleményben Trepess Beatrix, a Szallas.hu PR-menedzsere.

Az árakat nézve, a Balatonon Horvátországhoz képest egy apartman egy éjszakára egy személynek átlagosan 1,5 százalékkal drágább. Azonban az adatok szerint a 3 csillagos hotelek 16 százalékkal, míg a 4 csillagos hotelek 24 százalékkal olcsóbbak itthon, mint Horvátországban. A balatoni apartmanok átlagára 7823 forint személyenként és éjszakánként, a horvát átlagár 7710 forint. A 3 csillagos balatoni hotel átlagára félpanzióval 17 195, a 4 csillagos 19 628 forint, míg ugyanez Horvátországban 20 439, és 25 940 forint.

Karlovy Varyban apartmant már átlagosan éjszakánként és személyenként 8884 forint körül, 4 csillagos hotelszobát pedig személyenként és éjszakánként 19 010 forintért lehet foglalni.

Romániában a Fekete-tenger partján lévő Mamaia, továbbá Brassó és a szintén tengerparti Eforie Nord a legnépszerűbbek, ezeken a helyeken átlagosan éjszakánként 4000 forintot és 9700 forintot kell fizetni egy embernek egy csillag nélküli illetve 3 csillagos apartmanért.

Lengyelországban Gdansk, Krakkó és Varsó a legkeresettebb úti célok a nyáron. Ezeken a településeken átlagosan 6200-10 000 forintba kerül egy éjszaka fejenként.

A szállásfoglaló portál nemzetközi érdekeltségei révén, a magyar szállásfoglalási statisztikák mellett horvát, lengyel, román és cseh átlagárakról és top úti célokról készített kutatást. A cég hét országban van jelen, az eddig felsoroltakon kívül még Ausztriában és Szlovákiában. A nyilvános cégadatok szerint a Szallas.hu Zrt. tavaly 3,8 milliárd forint árbevételt ért el, az előző évi 3,3 milliárd forint után. Adózott nyeresége 594 millió forint lett 2020-ban, majdnem a felére csökkent. Évente több mint 700 ezer szállásfoglalás történik az oldalaikon keresztül, amelyek összesített foglalási értéke meghaladja az évi 150 millió eurót.

Forrás: MTI