Magyarok és lengyelek: szemben az unióval

HírKlikk 2020. november 26. 19:35 2020. nov. 26. 19:35

Magyarország és Lengyelország szembehelyezkedik az EU-nak azzal a tervével is, hogy erősíteni akarja a gender-egyenlőséget, vagyis az asszonyok, lányok, továbbá az LMBTQ emberek jogait. A tervezett intézkedés az EU külpolitikájának része lenne.

A Politico ismertetése szerint a Varsóval és Budapesttel való legújabb viszály azt követően tört ki, hogy a két kormány vétót emel az unió pénzügyi csomagja ellen, és része annak a harcnak, amelyet a két ország a gender fogalma ellen folytat az EU legkülönbözőbb szakpolitikáiban a szociális ügyektől a mesterséges intelligenciáig. 

A Gender Action Plan III című tervezetet a külpolitikában illetékes Joseph Borell, valamint a nemzetközi partnerségekért felelős biztos, Jutta Urpilainen szerdán terjesztette elő. Urpilainen hangsúlyozta, hogy a pandémia elmélyítette a gemder-egyenlőtlenséget is a világban. Elmondta azt is, hogy 2025-re a jelenlegi 64-ről 85-re nő majd azoknak az uniós külpolitikai kezdeményezéseknek a száma, amelyekben valamilyen formában szerepel a gender-egyenlőség elérésének célkitűzése. 

A terv azonnal heves ellenkezést váltott ki Budapest és Varsó részéről. A két ország hangsúlyozza ugyan, hogy a férfiak és nők közötti egyenjogúság híve, de problémájuk van a gender-egyenlőség kifejezéssel. Ugyanakkor – amint a cikk rámutat – mindkét országban lecsaptak az LMBTQ+ emberek jogaira. 

A szerző idézte a magyar állandó képviselet szóvivőjét, aki azt mondta, „A gender koncepciójának meghatározása a tagállamok kizárólagos kompetenciájába esik, és ezt tiszteletben kell tartani. Az EU dokumentumainak ezért csak olyan referenciákat szabad tartalmazniuk, amelyek minden tagállam számára elfogadhatóak, és észszerű jogi alapokon, konszenzusos definíciókon nyugszanak”.  

A magyar és lengyel ellenállással kapcsolatos kérdésre Borell közölte, „A gender-egyenlőség fogalma széles körben használatos, és széles körben értik. Nemzetközi szerződések rögzítik, alapja pedig az uniós szerződésben és az alapvető uniós jogban van. Ha a tanácsnak problémája lesz ezzel, majd megvizsgáljuk, mi a teendő”. 

 
Forrás: Hírklikk