Magyarország legyen az eurozóna tagja!

HírKlikk 2019. március 29. 06:58 2019. márc. 29. 06:58

A szocialisták EP-választási programja szerint a 236 000 forintos havi minimálbér, a 94 000 forintos minimumnyugdíj, a 47 250 forintos családi pótlék és a 94 500 forintos hektáronkénti földalapú támogatás mellett Magyarországnak mihamarabb csatlakoznia kéne az eurozónához - mondta Ujhelyi István az ATV-ben csütörtökön.

„Sajnos, mi még mindig a forintban számolunk, pedig sokkal egyszerűbb lenne, ha az eurozóna tagjai lennénk. Ez is benne van a programban” – mondta az MSZP EP-képviselője és -kampányfőnöke a májusi európai parlamenti választásokra a tévé Egyenes beszéd című műsorában.

Az MSZP javasolta számok hosszas közgazdasági szakértői vita alapján alakultak ki, ráadásul a párt programja harmonizálva van Frans Timmermans szocialista európai bizottsági elnökjelölt, „a mi elnökjelöltünk” programjával.

„Tehát mi nem ötletelünk, hanem egy nagyon komoly erő egyik tagállami szereplője vagyunk” – hangsúlyozta.

Azt mondta, ragaszkodnak ahhoz, hogy 300 euróra emelkedjen az agráriumban élők földalapú támogatása, ami mai áron 94 500 forint, mint ahhoz is, hogy legyen olyan európai minimumszolgáltatás az egészségügyben, amit minden tagállami kormánynak kötelező biztosítania.

„Hogy érthetővé tegyem: mi egy olyan Európáról beszélünk, ami nem az elitek Európája, hanem végre mind az 500 millió polgáráé” – mondta.

Hozzátette: a program alapján már ő maga is olyan javaslatokat tett és olyan indítványokat szavazott meg, amelyek „ezt megtámasztják”.

Ráadásul, folytatta, a Néppárt egy jó része is, beleértve Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, megszavazta, aláírta és deklarálta is azt a szocialista követelést, hogy a szociális pillér, a szociális Európa legyen a következő ciklus legfontosabb feladata.

Egyébként a magyar kormánynak ma is lenne jogosítványa a szocialisták által javasolt mértékű minimálbérre, családi pótlékra, földalapú támogatásra, szociális vagy egészségügyi ellátásra, csak nem adja meg – jegyezte meg. 

A magyar büdzsében ugyanis részben az EU-támogatásoknak köszönhetően hosszú évek óta jelentős forrásbővülés van, a GDP növekszik.

„Mi ezért ahhoz ragaszkodunk, hogy legyenek uniós kötelezettségek minimális bérre, minimális nyugdíjra, egészségügyi támogatásra, és a tagállamok ezt teremtsék elő”, vagy forduljanak az Európai Unióhoz, ahol ma is létező szolidaritási és szociális alapokból finanszírozhatóvá válik például a magasabb családi pótlék is.

„Ha elmehet Orbán Viktor és odavághat tízmilliárdot (…) három vulkáni szigetnek, nyilvánvaló, valami pénzmosás szándékával, (… ) elment oda (… ) és odaadott tízmilliárdot egy segélyprogramra, miközben itthon…” – utalt a kormányfő mai látogatására a Zöld-foki Köztársaságba, ahol Orbán egy  35 millió eurós segélyhitelprogramot jelentett be a szigetország számára.

“Azt állítjuk, hogy egy olyan Európai Unióban élni, ahol (...) egy magyar kormány tömegeket taszít a kiszolgáltatottságba, a létbizonytalanságba, ahol a minimálbér kevesebb  mint a létminimum, olyan ország nem tud boldogságban élni az EU tagállamainak egyikekeként” – jelentette ki.

Beszélt arról az új kezdeményezéséről, amely nehéz sorban élő tehetséges fiataloknak teremtene európai uniós szociális ösztöndíjrendszert, az Erasmus-programot kiegészítő diák- és hallgatói ösztöndíjprogramot arra, hogy a saját országukban a megyeszékhelyen vagy a fővárosban tanulhassanak akkor is, ha anyagi lehetőségeik ezt nem engednék meg.

Arra a felvetésre, hogy DK EP-választási programja nagyon hasonlít az MSZP-éhez, ezt válaszolta: „Nyilván abban olyan nagy csoda nincsen, hogyha Európa jövője kapcsán a DK és az MSZP hasonlóakat mond – mégiscsak valahol ők a kistestvéreink…”

Forrás: Hírklikk