Magyarországot másolják – amíg az EU ezt engedi

HírKlikk 2020. augusztus 3. 17:51 2020. aug. 3. 17:51

„Az Index.hu-val Magyarország kezdőlapja esett áldozatul az Orbán-rezsimnek” című cikkével tér vissza az Index-ügyre a Der Tagesspiegel. „A magyar jobboldali populisták tesznek a sajtószabadságra, és az EU nem tesz semmit ez ellen” – írta a szerző.

Orbán Viktor 2010 óta kormányoz kétharmados többséggel, ami jó a jobboldali-nemzeti NER megvalósításának, de rossz a független és a kormányt bíráló sajtóorgánumoknak. Elvben még léteznek Magyarországon független orgánumok, újságírókat még nem zárnak börtönbe és nincs nyílt cenzúra, csak nagyon nehéz, és gyakran lehetetlen a gyakorlatban is szabad tájékoztatást nyújtani – olvasható az írásban.

A Der Tagesspiegel Polyák Gábor professzort, a Mérték Média Elemező vezetőjét idézve, érzékelteti a sajtó magyarországi helyzetét. Ami olyan, mintha a szélsőjobboldali német AfD valósítaná meg médiapolitikai programját. 

Hiába remélte sok olvasó, hogy az Indexet a nagysága miatt nem érheti bántódás, de várható volt, ami megtörtént – írta a lap, majd az Origót, a Népszabadságot, a Magyar Nemzetet, és a Heti Választ sorolta példaként Orbán homogenizáló médiapolitikájának áldozatai közül. Szintén Polyákot idézve, ismertette az eljárást, amellyel az Index ügyét keresztülvitték.

A hirdetési piac eltorzításáról is beszámol a cikk, rámutatva: az lehetetlenné teszi a tényleges versenyt. Szólt a szerző a távozott Index-munkatársak Facebook-oldaláról, és arról, hogy a jelszó szerint, „Lesz másik”. Megállapította azonban: ebben a rendszerben nagyon nehéz új, széles hatósugarú, független orgánumot alapítani, és ez nem csak a magyar belpolitikából következik, európai tényezők is közrejátszanak benne. 

A Mérték Média Elemző két panaszt is beterjesztett az EU Bizottságánál, mivel egyértelműen uniós jogot sért, hogy a kormány közpénzekkel finanszírozza mind az állami, mind a magánkézben lévő, Fideszhez közelálló orgánumokat, de a bizottság nem tett semmit – mondta Polyák. Közben a Fidesz képviselői továbbra is az Európai Néppártban foglalnak helyet. 

Emlékeztetett a cikk arra is, hogy az eseményekben részük van német vállalatoknak, például a Deutsche Telekomnak, amely az Origót, és az Axel Springernek, amely a sok vidéki lapot adta el a Fideszhez közelálló vállalkozóknak, és mindkét cég tisztában is volt azzal, hogy hová kerülnek az orgánumok. 

Az Index munkatársainak felmondásával talán nem csak Magyarországon, hanem máshol is megértik az emberek, hogy milyen nagy érték a sajtószabadság – írta a szerző, aki végül újra Polyák Gábort idézte, „Mára egy olyan kicsi tagállam, mint Magyarország, több más tagállamot is megfertőzött, Lengyelországot, Szlovéniát, Csehországot, Szerbiát és Észak-Macedóniát, és ezekben az országokban Orbán módszereit másolják – amíg az EU engedi”. 

Forrás: Hírklikk