Már bocsánatot kérek…

Bánó András 2020. május 30. 16:57 2020. máj. 30. 16:57

„Az akkor hangos kritikáknak üzenném, hogy most lenne itt az ideje a bocsánatkérésnek, de ahhoz persze szükség lenne némi alázatra, és jóakaratra is, így, gyanítom, nem fog érkezni egy sem” – ezt írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda honlapján megjelent, a járványt értékelő írásában Kovács Zoltán, nemzetközi ügyekért és tájékoztatásért felelős államtitkár.

 Ő tehát már gyanította, hiába szeretné a kormány, hogy a felhatalmazási törvényt bírálók közül sokan bocsánatot kérnének, miután a kabinet a felhatalmazást két hónap után visszaadta a Parlamentnek. Nemcsak ő, Varga Judit igazságügy miniszter is elvárta volna a bocsánatkérést azoktól az uniós politikusoktól, akik szintén aggályukat fejezték ki az időkorlát nélküli rendkívüli jogrend kapcsán. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is bocsánatkérést sürgetett, igaz, ő a hazai ellenzéki pártok vezetőitől, és meghatározó politikusaitól várta el, hogy megkövessék a kormányt.

Ám hiába minden erőfeszítés, senki nem kért bocsánatot. Ami azért, több mint kínos. Ennek ellenére, Kovács Zoltán nem állt le, most személyes hangú levélben kérte a külföldi kutatókat, hogy végre nézzenek szembe korábbi nyilatkozataikkal, és kérjenek elnézést. A bécsi nagykövet az egyik legnépszerűbb osztrák napilap, a Kurier főszerkesztőjének is átadott egy elnézést sürgető levelet.

Nem kell jó jósnak bizonyulni ahhoz, hogy kijelentsük: hiába vár a kormány bárkinek is az elnézés-kérésére. Az érintettek nem akarnak bocsánatot kérni. Így viszont a dolog több mint kínos. Persze nem tartok attól, hogy ez a sikertelenség a kormánypárti politikusok körében azzal a hatással járna, hogy elgondolkodnának: hiba a bocsánatkérést erőltetni. Azt meg egyáltalán nem feltételezem, hogy mint ahogy két korábbi Hírklikk-cikk is utalt rá, a kormánynak kellene bocsánatot kérnie sokaktól, sok mindenért.

Már bocsánatot kérek!