Márki-Zay Péter: már készül az ellenzék közös programja

Kardos Ernő 2020. július 15. 11:53 2020. júl. 15. 11:53

Zárt ajtók mögött, már készül az ellenzék közös programja, amivel a következő választáson le akarja győzni a Fideszt – nyilatkozta portálunknak Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely polgármestere a terv néhány részletét is elárulta. Ha az ellenzék kerül hatalomra az országban, akkor megmarad a kerítés, de a kormány által becsempészett, elítélt macedón miniszterelnököt, Gruevszkit, vagy az orosz maffiózót kiebrudaljuk az országból. Ezen kívül, készülne új alkotmány, tisztességes választási törvény, versenyképes oktatás- és egészségügy. Az ország gazdasági stabilitása érdekében, bevezetnék az eurót is. Márki-Zay sajnálja, hogy Karácsony visszalépett a kormányfői jelöléstől, de úgy látja, hogy a főpolgármester még meggondolhatja magát.

– Nemrég még arról beszélt, hogy az előválasztáson szívesen ringbe szállna a miniszterelnöki posztért. Ellenfele Karácsony Gergely lehetne, de a főpolgármester mára visszalépett. Ön csalódott emiatt?

– Tudja, elég sokat beszélgetek Karácsony Gergellyel, hál’ Istennek! Megértem, hogy ő most a fővárosra akar koncentrálni, ahol, mint valamennyi független város-vezetőnek, neki is rengeteg feladata van, viszont őszintén remélem, hogy a visszalépését lesz módja felülvizsgálni.

– Gondolja, hogy miután visszalépett, a Karácsony ellen indított napi karakter gyilkosságok száma csökkenhet?

– Abban még bízom, hogy Karácsony jövőre megváltoztatja az álláspontját, de abban már nem, hogy emiatt a Fidesz fair lesz vele. A pártállam ugyanis fél Karácsonytól, ahogy minden potenciális ellenféltől. Ezért ne legyenek illúzióink, mindenkinek ott fog ártani, ahol tud.

– Szóval, Karácsony vagy bármely élesen támadott ellenzéki állandó közelharcra készülhet fel – egyszerűen nem lehet kitérni?

– Nézze, én úgy ismerem a mai pártállami gyakorlatot, hogy minden esélyesre gondolkodás nélkül tüzet nyitnak. Ezt jó tudni. Persze akad már olyan ellenzéki városvezető is, aki „visszautasíthatatlan” ajánlatot kapott, majd lepaktált a Fidesszel. Az egyezség lényege, hogy bizonyos együttműködés fejében, a kormány nem teszi tönkre a várost.

– Mondana példát?

– Nem, de ha figyeli a megnyilatkozásokat, akkor maga is könnyen rájöhet.

– Miskolcra, Egerre gondol?

– Nem szeretném, ha találgatásokkal töltenénk az interjú hátralévő részét. Mindenesetre azt a Fidesz vezérkara is tudja, hogy az ellenzéki városvezetők többsége nem hajlandó ilyen megalkuvó paktumot kötni. Ezek a politikusok a Fidesz számára feltétlen „elpusztítandó”ellenfelek. Nyilvánvaló, hogy Karácsony nem tud úgy viselkedni, hogy a Fidesz számára ne legyen veszélyes. Ahogy a második pun háborúban a rómaiaknak Karthágót el kellett pusztítani, úgy a Fidesz le is akar számolni a valódi szabad városokkal, illetve azok ellenzéki vezetőivel. Ennek ezer jelét látja, aki nem vak. Váratlan, sunyi fenyegetés bármikor jöhet, a „gyilkos tőr” bármikor felvillanhat, Orbán Viktor nem kockáztat!

– Önnek is vannak Karácsony Gergelyhez hasonló problémái, hisz' Hódmezővásárhelyen menet közben több beruházást egyszerűen leállítottak. A helyiek nem gondolják, hogy jobb lenne, ha fideszes lenne a városvezető? Mert akkor épülne, szépülne a város?

– Nyilván akad, aki ezen töpreng. Viszont minden támadás, minden „gyilkos tőr” kétélű, vagyis miután a Fidesz leállít egy városi beruházást, azzal ugyan valóban hátba szúr engem, de közben elveszít egy csomó fideszes szavazót. Tehát teljesen világos, hogy Hódmezővásárhely – valamennyi szabad várossal együtt – akkor prosperál majd, ha a választáson leváltjuk a Fideszt. Megbuktatjuk Orbán Viktort, aki ezt a gyűlölt pártállamot létrehozta. Biztos vagyok benne ugyanis, hogy az ország többségének elege van már ebből a rezsimből!

Azok a városok pedig, amelyeknek vezetői vállalják a Fidesz-paktumot, oda valóban juttatnak pénzt fejlesztésre. Igaz ugyan, hogy ott is futballstadiont, vagy gigantikus sportcsarnokot építenek, meg olyan látványberuházásokat, amelyek csupán viszik a pénzt, és nem hozzák. A fejlesztési pénz jó részét a haverok ellopják, tehát a helyi érdeket nem tartja tiszteletben ez a mai kormány. Nekünk azonban fontosabb a szabadság, mint hogy legyen egy üres stadionunk, vagy szökőkutunk. Mi nem akarunk olyan országban élni, ahol tanárokat fenyegetnek és félemlítenek meg egy Facebook-bejegyzésért, vagy kirúgással fenyegetnek embereket, mert nem hajlandók aláírni a kormányt éltető röplapot. Vagy ahol vállalkozók csak akkor kapnak építéséi engedély, vagy munkát, ha 10-20-30 százalékot letejelnek a „földesúrnak”.

– A fővárosban vita van arról, hogy tud-e a kormány hat milliárd helyett tízet fizetni a Lánchídra. Ez tehát egy kicsinyes vita, ami nem a pénzről, hanem a hatalomról szól?

– Természetesen, ez a hatalom erőfitogtatása. A Lánchídra ugyan nem tudnak 6, vagy 10 milliárdot adni, miközben egy minisztérium várba költöztetése 50 milliárdba került. De Lázár János Hódmezővásárhely- Szeged közötti villamosára is van pénz. A 90 milliárd mellé, újabb 8, 5 milliárd jut. Eközben a város könyvtárának építését leállították, mert az a nevemhez kötődik. Ennek ellenére, mi mégis fejlesztjük a várost.

– Néhányan el sem hiszik, hogy közben a kormánypárti Debrecen a következő tíz évben 600 milliárdot kaphat.

– Ezt először én sem hittem el, de tudom, hogy ez a terv. Ámbár sokat ígértek már, amit nem tartottak be. Meglepődnék, ha a 600 milliárdot – ennél egyébként már nagyobb a gázszerelő Mészáros vagyona – végül valóban átutalnák a városnak.

– Visszatérve az előválasztásra, nyilván nem ön jelöli ki a versenytársakat, de lát a palettán olyan politikusokat, akikkel szívesen versenyezne?

– Bőven vannak ilyenek: Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Vona Gábor, de ennek a névsornak még nincs vége. Biztos vagyok benne, hogy a többi párt, köztük a Momentum is keres, és talál majd alkalmas pártonkívüli jelöltet. Korábban említettem már Bod Péter Ákost is, aki szintén kiváló jelölt lenne.

– A közgazdász professzor egyébként már volt kormányfő-jelölt, ráadásul a Fidesz tábor is támogatta.

– Bizony, Orbán Viktor jelölte őt miniszterelnöknek, tehát sok kifogás nem lehetne ellene. Szóval, lesz alkalmas jelölt a kormányfő posztjára. Nekem az a fontos, hogy az előválasztáson dőljön el, hogy ki mögé tud a legtöbb magyar beállni. Mi pedig egyesült erővel, közösen támogassuk azt az egy jelöltet.

– Az ellenzék elsősorban akkor győzhet, ha a választó tudja, hogy milyen kormányzást kaphat a jelenlegi helyett. Viszont az állampolgárnak fogalma sincs, hogy az egységes ellenzék mit kínál a Fidesz politikája helyett. Meddig kell még erre várni?

– Már ebben a pillanatban is készül az a program, amely mögé felsorakozhat a teljes ellenzék! Többen, köztük pártok és egyesületek is kezdeményezték a közös munkát. Így már több munkacsoport van, amelyekbe minden ellenzéki párt delegált képviselőt. Már dolgozunk a rendszerváltás új alkotmányán, amelyet a teljes ellenzék tud támogatni, ezen kívül egy új választójogi törvényen, illetve egy versenyképes egészségügyi, színvonalas oktatási és gazdasági programot is készítünk. 

– Mondana valamit ízelítőül?

– Meg fog lepődni: mindenekelőtt az ország érdekében bevezetnénk az eurót! Megtartanánk a kerítést, de felülvizsgálnánk a Fidesz által betelepített migránsok ügyét. Semmi keresnivalója nincs ebben az országban a kormány által becsempészett, elítélt macedón miniszterelnöknek, Gruevszkinek, vagy az orosz maffiózóknak. De jó, ha tudják: ha leváltjuk a Fideszt, akkor nem több, hanem kevesebb migráns lesz Magyarországon, mert az említett bűnözőket eltávolítjuk az országból. Tehát lesz program, ami alapján működik majd a Fidesz utáni Magyarország. Egyelőre az a cél, hogy valamennyi párt jusson konszenzusra. Azt szeretnénk, ha létrejönne egy nemzeti minimum, amely mögé mindenki fel tud sorakozni, hogy Orbán Viktor kormányát leválthassuk.