Matolcsy újabb ámokfutása

HírKlikk 2015. december 8. 08:50 2015. dec. 8. 08:50

Újabb, ezúttal 12 milliárd forintos jegyzett tőkéjű céget hoztak létre a Magyar Nemzeti Bank alapítványai - adta hírül az RTL Híradó.

A nagyobbrészt ingatlanhasznosításra, üzemeltetésre létrehozott társaság neve Kecskeméti Duális Oktatás Zrt., és felügyelőbizottságának tagja Polt-Palásthy Marianna Gabriella, Polt Péter legfőbb ügyész felesége, aki a jegybank egyik igazgatója. A cégjegyzésre jogosultak között helyet kapott Fömötör Barna, Matolcsy korábbi bizalmasa, Nagy Róza MNB-főigazgató utódja. Az RTL Híradó megkérdezte az alapítványokat, de nem tudta meg, mire fogják használni a társaságot, és azt sem, hogy Polt Péter felesége mennyi pénzt kap a munkájáért.

A céget november 30-án jegyezte be a cégbíróság, székhelye az MNB alapítványainak székháza Budapesten. A cégiratokban a társaság email címe amolyan kakukktojás, "szemerey@"-cal kezdődik, ami feltételezhetően utal Matolcsy György kecskeméti rokonságára. Mint tudvalevő Kecskemét polgármestere Szemereyné Pataki Klaudia férje távoli rokonságban áll a jegybankelnökkel. Ugyanilyen email címen levelez a Szempont Consulting egyszemélyes kecskeméti kft is, amelynek tulajdonosa Szemerey Szabolcs. A cég szerepe az alapítványok ingatlanbizniszében egyelőre nem tisztázott.

Matolcsy György tavaly nyáron jelentette be, hogy új gazdasági kart építenek a Kecskeméti Főiskolán, ezért megvették a megyei kórház pszichiátriai osztályának volt épületet. A beruházás teljes költségét 15 milliárd forintra becsülik, és az MNB egyik alapítványa áll mögötte.

Az elmúlt időszakban az MNB alapítványok cégek sorát alapították, legutóbb november végén jelentették be egy új építményüzemeltető társaság létrehozását. Ezzel párhuzamosan az alapítványok újabb és újabb, nagy értékű ingatlant vásárolnak. Nemrég a budapesti Bálnáról derült ki, hogy megvennék.