Matteo Salvini mentelmi jogának felfüggesztéséről hétfőn döntenek

HírKlikk 2020. január 17. 16:55 2020. jan. 17. 16:55

Az olasz Semmítőszék megerősítette – a hatósági tilalom ellenére – az olasz partokon kikötött Sea-Watch 3 civil hajó kapitányával, Carola Racketével szembeni eljárás megszüntetését pénteken. Ezzel egy időben a parlament illetékes bizottsága bejelentette, hogy hétfőn határoz Matteo Salvini szenátor, volt belügyminiszter mentelmi jogának esetleges felfüggesztéséről – egy migránscsoport feltartóztatása miatt.

A harmadfokú bírósági testület elvetette a szicíliai Agrigento ügyészségének fellebbezését, amely kétségbe vonta Carola Rackete korábbi letartóztatásának megszüntetését. A Semmítőszék indokoltnak találta a letartóztatás megszüntetését, és mostani döntésével minden eddigi olaszországi eljárást lezárt a német állampolgár Racketével szemben.

A 31 éves Carola Rackete, a Sea-Watch 3 kapitánya tavaly június 29-én – majdnem tizenhét nap tengeri várakozás után – megszegve Matteo Salvini akkori belügyminiszter migrációs-biztonsági törvényeit, amelyek tiltották a migránshajók automatikus belépését az olaszországi felségvizekre, a hajóval elindult a partok felé, és kikötött Lampedusa szigetén. A kikötési manőverezés közben, majdnem nekihajtott a Sea-Watch 3-at ellenőrző olasz pénzügyőrség hajójának.

Többek között illegális bevándorlás pártolása, hatósági tilalom megszegése, valamint katonai hajóval szembeni ellenállás miatt, Carola Racketét őrizetbe vették. Az ügyészség a nő letartóztatását kérte, de ezt a vizsgálóbíró elvetette, és szabadon engedte Racketét. A német civil szervezet Sea-Watch hajóját lefoglalták, majd decemberben szintén szabadon engedték. 

Szégyennek nevezte a Semmítőszék döntését Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt vezetője. „Vannak olasz bírók, akik szerint a német kisasszony, aki majdnem megölt öt olasz katonát – nekihajtva a hajójuknak –, nem érdemel börtönt, de börtönt adnának annak a miniszternek, aki leállította a kikötéseket és az embercsempészetet. Ez nem igazság, ez szégyen!" – nyilatkozott Salvini.

Emlékeztetett, hogy a római parlament felsőházának mentelmi bizottsága hétfőre tűzte ki döntését arról, javasolja-e Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását.

Az ügy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját érinti: a volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a hajó fedélzetén olaszországi partokra érkezett 131 migráns leszállását, csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Ebben az esetben az ügyészség Salvinivel szemben indított eljárást a hajón lévők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt.

A mentelmi bizottság jelenlegi kormánypárti többsége – az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) – már korábban jelezte, hogy Salvini bíróság elé állítására fog szavazni.

A végső szót a szenátusnak kell majd kimondania, de a mentelmi bizottság döntése jelentősen befolyásolhatja a január 26-án esedékes tartományi választásokat is, amelyeknek így ismét a migráció lesz a központi témája.

Forrás: MTI/Hírklikk