Mattot ad az unió a Gazpromnak

HírKlikk 2023. december 9. 16:47 2023. dec. 9. 16:47

Az Európai Unió készen áll arra, hogy felhatalmazza tagállamait az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gázimport korlátozására. A Financial Times által ismertetett tervezet szerint bármelyik uniós tagállam lehetőséget kap arra, hogy megakadályozza, hogy orosz és fehérorosz vállalatok kapacitást szerezzenek gázvezetékeikben és cseppfolyósított földgáz (LNG) termináljaikon.

A javaslat magában hordozza annak lehetőségét, hogy jogi alapot teremtsen az uniós energiaipari vállalatok számára, hogy jelentős kártérítési díjak megfizetése nélkül felmondhassák az orosz gázszolgáltatókkal kötött szerződéseket – írja a Financial Times alapján a Portfolio.

A 2022. februári inváziót követően fokozatosan csökkent a blokk orosz energiától való függősége, de egyes tagállamok, például Ausztria és Magyarország nagymértékben függ az orosz tranzittól.

Az Európai Bizottság arra kívánja ösztönözni a tagállamokat, hogy szakítsák meg a fennmaradó gázimportot, egyes nemzetek, köztük Lengyelország és a balti államok pedig szigorúbb intézkedéseket szorgalmaznak Moszkvával szemben. A jogszabálytervezet szerint a tagállamok az alapvető biztonsági érdekek védelme érdekében „részben vagy indokolt esetben teljesen korlátozhatják” az orosz és fehérorosz gázszolgáltatók infrastruktúrához való hozzáférését.

A tagállamok és az Európai Parlament tárgyalói várhatóan pénteken hagyják jóvá a szövegtervezetet, viszont ezután a tagállamokat tömörítő tanácsnak is lépnie kell. Az orosz gázimport teljes betiltása helyett a Bizottság az üzemanyagforrások diverzifikálását javasolta, és célul tűzte ki, hogy az EU 2027-re mentesüljön az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az EU energiaügyi biztosa, Kadri Simson sürgette a tagállamokat, hogy határozottabban lépjenek fel, és az orosz LNG-export csökkentését, illetve teljes kivonását szorgalmazta. A biztos néhány hete Magyarországot is felszólította, hogy ideje lenne leválnia az orosz gázról.

A javaslatot december 19-én vitatják meg az uniós energiaügyi miniszterek.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom