Meccs október 13-án

Dr. Dávid Ferenc       2019. szeptember 21. 06:48 2019. szept. 21. 06:48

A magyar szövetségnek zárt kapuk mögött kell megrendeznie az Azerbajdzsán elleni október 13-i hazai Eb-selejtező mérkőzést, illetve mintegy 20 millió forintos büntetést kell befizetnie az UEFA-nak. Az UEFA fegyelmi testülete zártkapus döntéssel büntette a magyar szövetséget a szeptemberi 8-i Magyarország–Szlovákia Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésen elhangzott rasszista, kirekesztő megnyilvánulások miatt – olvasható az MLSZ honlapján.

Mi indokolja ezt a szigorú döntést? Aki látta a meccset (Mátyás király alakját, a szurkolói Fekete sereget és a meggyalázott szlovák zászlót) és hallotta a lelátói megnyilvánulásokat (Szlovákia becsmérlését, a himnusz alatti fütyülést, cigányozást), nos, az nem csodálkozhat az UEFA döntésén. Magyarország e tekintetben visszaeső bűnös: a közönség egy részének kulturális színvonala lesüllyedt a labdarúgás nívójához.

Lehet fellebbezni, lehet szidni az UEFA-t, lehet szajkózni, hogy „ne bántsd a magyart!” – de a lényeg és az igazság mégis csak az, hogy a stadionok látogatóinak egy jelentős része nem a meccset nézi, nem szurkol, hanem eszement módon viselkedik. Több szót nem is érdemes erre vesztegetni: október második vasárnapján szeparált körülmények között találkozunk a zöld gyepen azeri sportbarátainkkal.

Budapesten október 13 – án lesz egy másik, sokkal komolyabb meccs is.  A „független” Bömbi Bácsi és együttese ezen a napon méri össze erejét a fővárosi ellenzéki erőkkel.

Nem lesz tét nélküli a mérkőzés, már most jól látszik, hogy a jelenlegi főpolgármester - akár nemtelen eszközök bevetésével is -, mindenáron győzni akar, és a közéleti fairplay-t nem nagyon kultiválja. Politikai zsoldosai élén egyszerre fenyegeti az ellenfelet és Budapest lakosságát. 

Itt nem rongyos 20 milliós focibüntetésről szól a történet, hanem 1,8 millió ember sorsáról és a magyar GDP 38 százalékát realizáló főváros fölötti gazdasági és politikai hatalomról.

Tarlós jól tudja, ha ezt a derbit megnyeri, akkor később még esetleg szobrot is kaphat a 3-as metró egyik aluljárójában. Vereség esetén viszont marad a III. kerületi díszpolgári cím, amit viszont már tizenkét éve megkapott. Az igazi tét persze nem Tarlós sorsa, hanem Budapesté!

A 13-i sorsdöntő politikai meccs nem zártkapus. Ellenkezőleg, tilos otthon maradni! Minden választópolgárra szükség van, mert a kormányzó párt modortalan fővárosi helytartóját meggyőző fölénnyel csak magas részvétellel lehet legyőzni. Természetesen sportszerű körülmények között!