Még az idén eldől a Klubrádió sorsa

HírKlikk 2020. augusztus 15. 12:02 2020. aug. 15. 12:02

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) október közepéig döntenie kell a Klubrádió jövőjéről. Arató András, a Klubrádió igazgatótanácsának elnöke egyértelművé teszi a Népszavában, hogy a hatóság lényegében úgy dönt a rádióról, ahogy neki tetszik. Illetve, ahogy a kormány diktálja, hisz a döntést meghozók között csak kormánypárti delegált található.

Semmi kétség, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság kezében van a Klubrádió jövője, ugyanis a törvény szinte korlátlan számú döntési lehetőséget biztosít a működéssel kapcsolatban. Ráadásul a jogszabály indoklási kötelezettséget sem ír elő a frekvenciahasználati szerződések meghosszabbításáról szóló döntések esetében - nyilatkozta a Arató András, a Klubrádió tulajdonosa a Népszavában.  

A kormánykritikus rádió szerződése a jövő év elején lejár, a törvény szerint az NMHH-nak legkésőbb október 13-ig döntenie kell a hosszabbításról vagy annak elutasításáról. Ha pozitív döntés születik, akkor egy 2018-as törvénymódosítás szerint nem öt, hanem további hét évre lehet biztosított a Klubrádió frekvenciája. Arató András szerint a hosszabbítás a „népakarat kifejeződése” lenne, mivel több százezren hallgatják a rádiót, nem beszélve a civil adományozókról. „Persze nálunk bármi megtörténhet, ahogy azt például a Civil Rádió, vagy a Class FM esetében láthattuk” – fogalmazott Arató András. 

A Klubrádió igazgatóságának elnöke szerint velük szemben nem használhatók azok az érvek sem, amiket az utóbbi években megszűnt médiumok bezárásakor hallhattunk a hatalom részéről. A Klubrádió esetében nem lehet azt mondani, hogy „belső viták feszítették szét”, vagy „megváltoztak a médiafogyasztási szokások", esetleg „egy magáncég belügyeibe a kormány nem szólhat bele”. „A jövőnk kizárólag egy állami szerv döntésétől függ, egy olyan testülettől, amelyben kizárólag a Fidesz, tehát a kormánypárt delegáltjai ülnek” – tette hozzá Arató.

Forrás: Népszava