Megdöbbentő szám: húsz doppingoló magyar sportoló bukott le az idén

HírKlikk 2019. december 11. 06:22 2019. dec. 11. 06:22

Döbbenetes adatot hozott nyilvánosságra Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke kedden a Sport 24-nek, annak apropóján, hogy hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől.

Tiszeker tájékoztatása alapján, idén már Magyarországon is lebukott húsz sportoló

– írja a 444.hu.

Szerinte ez példátlan, és különösen elszomorító, hogy az érintett sportágak – atlétika, kerékpár, kajak-kenu, súlyemelés – többsége érdekelt a jövő nyári tokiói olimpián.

„Szomorú vagyok, mert reménykedtem, hogy Magyarországon legalább stagnál a pozitív eredmények száma, de szó sincs erről. Jelenleg 20 pozitívnál tartunk, ami nagyon sok egy ilyen pici országban" – mondta Tiszeker. Szerinte ugyan étrend-kiegészítőből származó stimulánsnál előfordulhat, hogy a doppingvétség nem szándékos, de „a húsz esetnek legalább a fele egyértelműen szándékos".

A lebukottak között volt, aki szintetikus szereket, volt, aki vérdoppingot, volt, aki növekedési hormont szedett. „Ezeknél nem lehet azt mondani, hogy véletlenül, vagy gondatlanságból, óvatlanságból került ilyen helyzetbe a sportoló" – mondta Tiszeker, aki szerint ez „mindenképpen elgondolkodtató".

Tiszeker szerint az érintett sportolók nevét csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha az ügyüket lezárták, és abban jogerős ítélet született. Addig csak a sportágakat jelölik meg oldalukon. „Talán megdöbbenni nem fogunk, de nem fogunk örülni" – tette hozzá. 

Forrás: 444.hu