Meghalt Setét Jenő

HírKlikk 2022. január 25. 07:07 2022. jan. 25. 07:07

Keddre virradó éjjel, 50 éves korában elhunyt Setét Jenő Brada.

A halálhírét bejelentő Roma Sajtóközpont közleménye szerint Setét Jenő 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként már a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként került a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől dolgozott a Roma Polgárjogi Alapítványnál. Szerényen, szorgalmasan végezte a háttérmunkát megszámlálhatatlan kilakoltatási és diszkriminációs esetnél. Hatalmas munkabírása, állhatatossága és tehetsége révén, a lakhatási ügyek megkerülhetetlen szakértőjévé vált Magyarországon.

A Polgárjogi Alapítvány halványulása után, más nagy hírű jogvédő szervezetek vették igénybe szaktudását, mind a TASZ-nál, mind a NEKI-nél jelentős munkát végzett.

2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején sok ezer aktivista megmozgatásával szervezett kampányt, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is – óriási sikerrel.

Az aktivista hálózatot – bár sokan kapacitálták – nem volt hajlandó semmiféle politikai játszmára felhasználni, de megteremtett belőle egy tíz esztendeje aktív közösséget, amely néhány éve Idetartozunk Egyesület néven szervezetté alakult.

Ezzel a közösséggel megszámlálhatatlan rendezvényt és demonstrációt szervezett. Megteremtette a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, amely révén addig soha nem látott nagyságú tömeget tudott utcára vinni évről-évre egy békés felvonulásra. Hatalmas tömeget sikerült megszerveznie 2020 februárjában a gyöngyöspatai romák és a bírói kar védelmére a parlament elé.

Számtalan közéleti vitában is aktívan szerepet vállalt, rendszeresen fellépett minden elnyomott társadalmi csoport érdekében.