Meghosszabbították rendvédelmi szervek autóinak beszerzését

HírKlikk 2021. október 24. 14:15 2021. okt. 24. 14:15

Egy évvel meghosszabbította a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság a rendvédelmi szervek autóinak beszerzésére négy évvel ezelőtt kötött 12 keretmegállapodás hatályát – vette észre a Napi. A közbeszerzés keretösszegét nettó 45 milliárd forintról korábban már megemelték 59,5 milliárdra. Skoda, Mercedes, VW Transporter, Suzuki Vitara, Audi A3 és Opel Astra járművek kerültek a rendvédelmi flottákba.

Az állami központosított közbeszerzéseket lebonyolító Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) egy évvel meghosszabbította a rendvédelmi szervek és honvédelmi szervezetek részére gépjárművek szállítására és szervizelésére 2017 októberében kötött és idén októberben lejáró 14 keretmegállapodásból 12 hatályát – írja a Napi.hu, az uniós közbeszerzési értesítőből és a KEF honlapjáról kigyűjtött információkra támaszkodó cikkében. A járműkategóriánként megkötött keretmegállapodásokból 12 még legfeljebb egy évig lesz érvényes vagy a keretösszegük kimerüléséig, míg kettőnek a kerete már kitelt. Az autók kárjavítását ugyanakkor a szállítási határidő lejárta után még maximum öt évig (2027-ig), vagy a keretösszeg kimerüléséig igénybe vehetik a rendvédelmi szervek.

A megállapodások 12 hónapos meghosszabbítását a KEF azzal indokolta, hogy a beszerzésre vonatkozó új eljárás előkészítése folyamatban van, de ennek eredményeként 2021. október 8-ig nem kötnek új keretmegállapodásokat, a szervezetek folyamatos ellátásának biztosítása pedig kiemelt kormányzati és nemzetgazdasági érdek.

A KEF négy évvel ezelőtt összesen nettó 45 milliárd forint keretösszegre szerződött, amit már 2018-ban megemeltek nettó 59,5 milliárd forintra. Ebből mintegy 37 milliárd forint értékben az autós közbeszerzések sikercége, a Porsche Hungária Kft. szállíthat járműveket. A nyertes autókereskedőknek szerviz szolgáltatást is biztosítaniuk kell a járművek átadásától számított öt évig vagy 200 ezer futott kilométerig. A beszállítók a szerződési adatok szerint 20-30 százalékos árkedvezményt adtak az autókra.

Azt, hogy kiktől, milyen és hány járművet szereznek be, itt lehet részletesen megnézni

Forrás: Napi.hu