Megoldást talált a kormány a lejáró rendkívüli intézkedésekre

HírKlikk 2020. március 26. 11:33 2020. márc. 26. 11:33

A kormány megtárgyalta a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben hozott, de – eddigi parlamenti döntés hiányában – lejáró intézkedések sorsát, és talált megoldásokat. Elsősorban az intézményfenntartók közreműködését kéri – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, az online tartott kormányinfón.

Erre azért volt szükség, mert 15 nap után lejár a veszélyhelyzetben hozott intézkedések hatálya, az pedig az Országgyűlés hatáskörének kiüresítését jelentené, ha a kormány újra és újra 15 nappal meghosszabbítaná ezeket a lépéseket – magyarázta a tárcavezető.

Ezért úgy döntöttek, hogy kérik, a parlament jövő heti döntéséig az egyetemek és főiskolák zárva tartását a fenntartók rendeljék el, és a bölcsődék és óvodák esetében is azt kérik a fenntartóktól, rendeljenek el addig szünnapot.

A határzár fenntartását a belügyminiszter saját hatáskörben fogja megoldani, az ítélkezési szünet kérdésében pedig az igazságügyi miniszter tárgyal majd a bírósági hivatal elnökével – közölte Gulyás Gergely.

Forrás: MTI