Megoldható a szerencsi szerencsétlenkedés – a Kúria is megsegítheti a jobbikos jelöltet

Harkai Péter 2020. augusztus 27. 17:52 2020. aug. 27. 17:52

Egyelőre kibogozhatatlan a Szerencsen megpuccsolt jobbikos jelöltállítás újabb fordulója, de annyi biztos, hogy amennyiben az ellenzék egyértelműen támogatja, korántsem szabotálható el az indítása. Mindenesetre nem árt tisztában lenni a választási jogszabályok alapjaival – véli Tóth Zoltán választási szakértő.

Ami tény: október 11-én országgyűlési képviselőt választanak Borsod megye hatodik választókerületében a balesetben meghalt fideszes Koncz Ferenc helyére. Az augusztus közepén elfogadott összellenzéki megállapodás jegyében, miszerint minden választókörzetben egyetlen ellenzéki jelöltet indítanak, a borsodi helyre máris kijelölték a Jobbik által indítandó Bíró Lászlót.

A jelöltet nyilvántartásba is vette a helyi, tiszaújvárosi választási bizottság, amit a Fidesz szó szerint az utolsó pillanatban, augusztus 21-én 16 óra előtt pár perccel, fellebbezéssel lehetetlenített el mondván: a jelölő párt elnöke, Jakab Péter még nincs hivatalosan kinevezve így nem is járhat el jelölő párt képviseletében. A fellebbezést a Nemzeti Választási Bizottság el is fogadta s augusztus 24-én hatályon kívül helyezte a Jobbik-jelölt indítását. 

A nem kissé kusza helyzet valós hátteréről próbáltuk megkérdezni Tóth Zoltán szakmai véleményét, meg persze arról, hogy a fent vázolt trükközéssel valóban megfoszthatják-e az ellenzéki jelöltet az indulás lehetőségétől.

A választási szakértő szerint, arra már 1990 óta törekednek a pártok, hogy az ellenpárt bejegyzés körüli ügyeit ellehetetlenítsék, amihez a bíróságok asszisztálnak. A rendszerváltás után közvetlenül, a bíróságok kifejezetten azon voltak, hogy minél gyorsabban elintézzék ezeket az ügyeket pár hónap alatt, de az idő múlásával egyre lassult az ügyintézés. Ezzel párhuzamosan, a pártok is megtalálták azt a technikát, hogy miként lehet keresztbetenni az ellenoldali pártok indulásának.

Példaként említette, hogy minden érdemi indok nélkül, fellebbezéssel éltek a bírósági bejegyzés megakadályozásával kapcsolatban, majd reklamációkkal, fellebbezésekkel, a kúria bevonásával húzták az időt. Mint kiemelte: „Ez azért lehet egy eredményes taktika, mivel a választási törvény sajátossága, hogy abban jogvesztő határidők vannak. Akik elvesztik ezt a jogvesztő határidőt, hát bizony utána már nem tehetnek semmilyen érdemi lépést a jogorvoslatra.” 

Tóth Zoltán szerint, ezen két módon is segíthetnek. Az egyik, hogy az adott párt olyan jelöltet indít, aki – vagy legalább a stábja – ért a választási törvényhez: a jelek alapján, ennek szűkében vannak egyes pártok. Azon meg nincs mit csodálkozni, ha az ellenérdekelt párt minden megtesz, hogy ezt maximálisan ki is használja. Ugyanakkor – tette hozzá – azt a kérdést is fel kell tenni, hogy létezik az, hogy a kommunikációban az ellenzéki pártok részéről közös jelöltként van valaki beállítva, a valóságban viszont egy párt jelöltje: „Itt azt hiszem, minden érdekeltnek volna mit elsöpörnie a saját háza előtt” – nyilatkozta portálunknak. 

Azzal együtt, hogy a NVB hatályon kívül helyezte a tiszaújvárosi iroda döntését, Tóth Zoltán szerint, még nyitva áll a Kúriához való fordulás lehetősége, mivel: „a helyi választási bizottság döntését egy olyan Nemzeti Választási Bizottság bírálta felül, amely tudvalevőleg nyíltan a Fidesz kádereiből áll”. Véleménye alapján, ettől a fórumtól semmi jót nem lehet várni, de a Kúriához fordulás még orvosolhatja a Szerencsen előállt helyzetet. Álláspontja szerint, jogilag indifferens, hogy jelenleg ki a kifogásolt párt elnöke, mivel ha az új elnök még nincs bejegyezve, akkor a réginek van módja aláírni a jelölési dokumentumot, aki teljes körben gyakorolhatja ezt a jogát: „Értem én, hogy ennek lehetnek politikai akadályai, de jogilag nem lehetetlen ennek az ügynek a megoldása, feltéve, hogy az ezt elbíráló hatóság nem pártelfogult” – nyilatkozta a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő.