Megszűnt Merkel fékje, az EU hatékonyabban léphet fel Magyarország és Lengyelország ellen

HírKlikk 2021. november 30. 17:52 2021. nov. 30. 17:52

Németországnak végre olyan kormánya van, amely kész Európát vezetni – írta Guy Verhofstadt, az Európai Parlament képviselője, a liberális frakció egykori elnöke, volt miniszterelnök a Politico európai kiadásában. Rámutatott: a sorozatosan jelentkező válságokban az elmúlt évtizedben az EU intézményei csak folytatták a korábbit, s úgy tűnt, hogy a vezetők alkalmatlanok Európa vezetésére, vagy nem akarják azt vállalni. 

Az amerikai portál szerint az új német kormány lehet az a hiányzó láncszem a kontinens áramlatainak megfordításához. Emmanuel Macronnal Franciaországnak szokatlanul „európai” vezetője van, aki januártól egyben az Európai Tanács soros elnöke is. Olaszországban a rendkívül tehetséges Mario Draghi van hatalmon, aki a túlélését a pandémia okozta válság kezeléséhez kötötte. A viták a legtöbb fővárosban konstruktívabbakká váltak, miközben az uniót károsító kormányok – a magyar és a lengyel – olyan messzire mentek, hogy elszigetelték magukat. 

És akkor most itt az új német kormány, amely kész Európa élére állni, és nem is akárhogyan – írta Verhofstadt. A koalíciós szerződésről megállapította: az alapvető kérdéseket jól kezeli. Egyrészt a felelősségét az országhatáron és a nemzeti érdekeken túlmutatóként értékeli, és ez teljesen más, mint ami eddig volt: nevezetesen hogy „ami jó Németországnak, az jó Európának”. Emellett őrizni akarja az értékeket, és sürgeti a bizottságot a jogállamiság védelmére rendelkezésre álló eszközök használatára, egészen az alapvető jogokat sértő kormányok szavazati jogának felfüggesztéséig. Más szóval: megszűnt a merkeli fék, amely mindig lelassított, és feltartóztatott minden akciót, amikor az EU akcióba akart lépni a lengyel és a magyar kormány ellen. 

Verhofstadt leszögezte: elhibázottnak tartja, hogy a koalíció máris elutasítja a helyreállítási alap folytatását, mert Verhofstadt szerint az eurokötvény kibocsátása pontosan az a paradigmaváltás volt, amelyre Európának nagy szüksége van. A költségvetés nemzeti hozzájárulásokból való finanszírozása csak katasztrófához vezethet, mert harcokat jelent, és azt, hogy a pénz lényegében visszafolyik nemzeti projektekbe: gazdaságilag és politikailag egyaránt illogikus, és minden más, csak nem európai. Nagyon fontos, hogy az új német kormány a szélesebb vitára törekszik, és hangsúlyozza az Európa jövőjéről rendezendő konferencia jelentőségét. Ez a német kormány újra akarja értékelni a közösségi módszert, de szükség esetén akár az országok egy csoportjával is előrelép majd. Az a szándéka, hogy a konferencia végül alkotmányozó gyűléssé alakuljon, és „elősegítse  az európai szövetségi állam fejlődését” – és ez minden eddigi állásfoglalásnál továbbmegy. A koalíció harcolni fog a parlament megerősítéséért, a kezdeményezési jog biztosításáért a parlament számára de facto, de talán de jure is. 

Elkötelezett egy egységes európai választási törvény kidolgozása mellett, amelynek egyik eleme a csúcsjelöltek kötelező rendszere lesz. A német koalíciós szerződésben foglalt egyensúly dicséretes és ígéretes. A mai világban erősebb Európára van szükség, és az eredmény egy demokratikusabb Európa lesz. Olaf Scholz lesz a kancellár, és nagyon érdekes lesz látni, hogy a politikai sztárok új generációja egységbe forr. Talán, nemsokára, Európa legnagyobb gyengéjét nem az élén álló politikusok jelentik majd – írta Verhofstadt.