Menthetetlen a Nemzetközi Űrállomás

HírKlikk 2021. szeptember 2. 21:00 2021. szept. 2. 21:00

A Nemzetközi Űrállomás legrégebbi modulján repedéseket találtak. Ha gyorsan tovább romlik a helyzet, az visszafordíthatatlan lesz.

Az 1998-ben fellőtt Zarja modul az űrállomás legrégebbi darabja, amit ma főleg raktárnak használnak. Az orosz modulokban található repülésirányítási rendszerek 80 százalékának már lejárt a tervezett élettartama.

Pár nappal azután, hogy a Nemzetközi Űrállomás Zarja moduljában felfedezett repedésekről közölt baljós híreket, újabb aggasztó figyelmeztetéseket adott ki az állomás orosz moduljaiért felelős vezető, az orosz Energia űrvállalat főmérnöke, az egykori űrhajós Vlagyimir Szolovjov – írja az Index a BBC-re hivatkozva.

Szolovjov jelezte, hogy a Zarja modul falán talált repedések tovább nőnek, ami problémák lavináját indíthatja el. A repedések jelenleg nem jelentenek veszélyt a fedélzeten tartózkodókra, de ez gyorsan megváltozhat.

A Nemzetközi Űrállomás eddig 150 milliárd dollárba került és ezzel az emberiség legdrágább technikai eszköze. Mivel élettartamát 15 évre tervezték és 2020-ra az összes modult le kellett volna cserélni, nyugdíjazása folyamatosan napirenden van. 2024-ig biztosan működik még, sőt, akár 2030-ig is keringhet, de az érdekelt döntéshozók egyelőre nem kötelezték el magukat. A legutóbb feljuttatott modulok, például a Nauka, még bőven használhatóak lesznek 2024 után is.

Forrás: Index