Mészáros Lőrinc már majdnem elszegényedett – csak a harmadik leggazdagabb magyar

HírKlikk 2020. június 13. 10:00 2020. jún. 13. 10:00

A koronavírus-világjárvány egyelőre nem viselte meg különösebben a felső tízezret, vagy legalábbis a legfelső százat: a száz leggazdagabb magyar összvagyona mindössze 64,9 milliárd forinttal lett kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Továbbra is Csányi Sándor a leggazdagabb magyar, de Mészáros Lőrinc visszaesett a harmadik helyre. Gattyán György előzte meg.

Az Index alaposan kivesézte a 19. alkalommal megjelent A 100 leggazdagabb magyar című kiadványt. Természetesen az adatok 2019-re vonatkoznak, így a koronavírus-járványnak még éppen csak az előszelét lehet látni benne (bár a 2020. március-május közötti időszakot figyelembe vették a szerkesztők) –, hogy mit tett igazán a magyar gazdasági elittel a pandémia, az majd a jövő évi kiadványból derül ki. Az viszont már most is látható, hogy a leggazdagabbak 2019-ben sem szegényedtek el: összvagyonuk 4568,1 milliárd forint, 64,9 milliárddal kevesebb, mint egy évvel azelőtt.

A nagyon-nagyon gazdagok

A lista eleje csak részben meglepő: az élén az OTP-vezér Csányi Sándor áll (310 milliárd), viszont a második helyre Gattyán György, a szexchat-milliárdos érkezett (280 milliárd), megelőzve Mészáros Lőrincet, aki nem az online világot választotta gazdagodása színteréül, így jobban megviselik a válságok: 26 milliárdot bukott egy év alatt. Azért ne féltsük, maradt még neki 270 milliárd.

Politikából is ismert nevek

Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének van még hová gazdagodnia: „csak” a 32. a listán. Így is jóval megelőzi Simicska Lajost, akinek 2016-os 83 milliárdja már csak álom: 27 milliárd a vagyona, ezzel a 49. Egykori üzlettársa, Nyerges Zsolt, 34 milliárdos vagyonnal be is előzi a listán.

A politikai körökben ismertté vált gazdagok közül Schmidt Mária és családja a 21., Garancsi István 15. Garancsit egyelőre egy hellyel előzi meg a kormánykörök által enyhén szólva is kevésbé kedvelt Leisztinger Tamás.

Nincs meglepetés a legbefolyásosabbak listáján

A leggazdagabbak mellett, a kiadvány tartalmazza a legbefolyásosabb magyarok listáját is: ezen természetesen Orbán Viktor miniszterelnök áll az élen, őt Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc követi.

A dobogóról éppen csak lecsúszott Matolcsy György után, a sorrend: 5. Pintér Sándor, 6. Varga Mihály, 7. Szijjártó Péter, 8. Rogán Antal, 9. Habony Árpád, 10. Kubatov Gábor.